Erica demonstreert tegen carbidschietverbod

ERICA - Op meerdere plekken in de gemeente Emmen mag op oudejaarsdag geen carbid meer worden geschoten, terwijl dat vorig jaar nog wel mocht. De gemeente heeft nieuwe regels opgesteld en dat heeft vervelende gevolgen voor Westenesch, Noordbarge en Erica.
Op de vertrouwde plekken mag niet meer met melkbussen worden geschoten. In Erica wordt al dertig jaar voor de deur van Hans Rohling geschoten, maar dat is vanaf nu verleden tijd. "Ik ben erg teleurgesteld en dat is nog zacht uitgedrukt", vertelt Rohling. "Het genot van duizenden wordt zo ontnomen."

Strengere regels
Rohling snapt niets van de strengere regels die voorschrijven dat je met maximaal vijf bussen van vijftig liter een minimale afstand van vijftig meter tot bebouwing moet hebben. "We hebben hier nog nooit problemen gehad, het gaat al dertig jaar goed."

Naast Erica moeten ook Noordbarge en Westenesch op zoek naar een nieuwe plek. De drie dorpen bundelen nu de krachten. "Wij zijn heel erg boos. We begrijpen hier helemaal niets van", zegt Richard Spier van het carbidschieten in Noordbarge.

Alternatieve locaties
De gemeente heeft volgens hem drie locaties aangewezen waar met carbid mag worden geschoten, maar dat schiet volgens Spier niet op. "De eerste locatie is in de wijk Rietlanden, dat lijkt me een foutje. En bij de andere twee locaties lopen dieren zoals ezels, paarden en pony's. Ik vraag me af waarom dat dan wel mag, want dat lijkt me ook niet de bedoeling."

Demonstratie
De carbidschieters in Erica gaan zaterdag in het dorp demonstreren. Ook is er een handtekeningenactie. Inmiddels hebben zij al ruim zeshonderd handtekeningen opgehaald van mensen die niet met de nieuwe regels eens zijn.

De organisatie van Noordbarge gaat vanavond opnieuw met elkaar om tafel om te overleggen. Zij beslissen dan onder meer of zij zaterdag meedoen aan de demonstratie in Erica.
Deel dit artikel: