Eis van twaalf maanden cel tegen autohandelaar Robbin R.

Een voormalig bedrijf van Robbin R. (Rechten: RTV Drenthe)
Een voormalig bedrijf van Robbin R. (Rechten: RTV Drenthe)
GRONINGEN/DE KIEL - Voor faillissementsfraude, verduistering en onttrekking van voertuigen aan het beslag eist het Openbaar Ministerie tegen de 24-jarige Robbin R. uit De Kiel twaalf maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk.
Robbin R. kreeg als 15-jarige landelijke bekendheid met zijn handel in brommobielen. In 2011 werd hij uitgeroepen tot de jongste en succesvolste ondernemer van Drenthe.

Moeder

De 55-jarige moeder van R. hoorde anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk tegen zich eisen. Zij heeft zich volgen het Openbaar Ministerie schuldig gemaakt aan hypotheek-en faillissementsfraude, witwassen en hennepteelt.

Stiefvader

De 65-jarige stiefvader van R. hoorde de hoogste strafeis; anderhalf jaar cel. De man moet de straf eveneens krijgen voor hypotheekfraude en hennepteelt. Voor dat laatste werd hij al twee keer eerder veroordeeld.
Lees meer: Autohandelaar Robbin R. uit De Kiel voor de rechterFailliet
Het bedrijf Auto Zwaluw BV, dat door Robbin R. werd geleid, ging in augustus 2013 failliet. De ondernemer wordt verweten dat hij auto’s, een paardentrailer en een vorkheftruck uit het beslag heeft onttrokken.
De trailer werd buiten de curator om verkocht. Twee dure auto’s werden later in een boerenschuur en bij een vakantiewoning teruggevonden. Voor de woning in De Kiel was met de hypotheekaanvraag geknoeid, meende de officier. Er zouden loonstroken en een werkgeversverklaring zijn vervalst.

Hennepkwekerij

In juli 2013 stuitten agenten op een hennepkwekerij in de woning in De Kiel. Ruim 1300 planten werden geruimd. Hoewel Robbin R. volgens de officier vermoedelijk wel weet had van deze kwekerij, is er onvoldoende bewijs om hem hiervoor te vervolgen. De ouders wacht nog een ontnemingsvordering van 1,7 miljoen euro. Dit geld zou met de hennepteelt zijn verdiend en moet worden terugbetaald.

'Stemmingmakerij'

Volgens Cees Eenhoorn, de advocaat van Robbin R., heeft zijn cliënt niet bewust fraude gepleegd, maar enkel gedaan wat zijn bedrijfsadviseurs hem aanraadden. De officier van justitie zei dat R.'s carriere is gebaseerd op een luchtbel. "Dat is stemmingmakerij", aldus Eenhoorn. "Daarmee heeft hij mijn client en zijn familie erg gekwetst."
De rechter doet op 30 november uitspraak.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.