Zo zien de werkzaamheden aan de nieuwe sluis in Assen eruit

ASSEN - Voor het vaarseizoen weer begint moet hij af zijn. De nieuwe sluis bij de Havenkade in Assen.
Zo'n vijftien man bouwen de sluis midden in Het Kanaal bij de Havenkade. Bijzonder aan de sluis is dat hij niet grenst aan de wal, zoals gebruikelijk, maar dat hij wordt omringd door water. "Verder is het vrijwel een kopie van de sluis die al aan de andere kant van de Vaart is gemaakt", zegt Brand Kelder van aannemersbedrijf Van Hattum en Blankevoort.

Damwanden
Op de plek waar de sluis komt, staan damwanden. Het water is weggepompt en op de bodem van de bouwput is beton gestort. Op het moment worden de wanden van de sluis gebouwd en over een paar weken beginnen de werkzaamheden aan de sluisdeuren en de technische installatie.

De aannemer verwacht dat de betonconstructie voor het einde van dit jaar klaar is, daarna wordt de sluis afgebouwd. "In deze sluis zullen de schepen tweeënhalve meter naar beneden zakken en vervolgens weer verder varen", aldus Ten Klooster.

Blauwe As
Het project de Blauwe As startte in maart 2012. Als de werkzaamheden klaar zijn, kunnen schepen via de Vaart en het Kanaal naar het Havenkanaal varen. Via het Noord-Willemskanaal kunnen de boten de stad dan weer verlaten. Het project De Blauwe As kost 50 miljoen euro en wordt grotendeels gefinancierd met Rijksgeld.
Meer over dit onderwerp:
Blauwe As sluis Assen gemeente Assen vaart Havenkade
Deel dit artikel: