Aa en Hunze neemt permanent wonen in vakantiehuisjes onder de loep

Een vakantiewoning ergens in Drenthe (Rechten: archief RTV Drenthe)
Een vakantiewoning ergens in Drenthe (Rechten: archief RTV Drenthe)
GIETEN - De gemeente Aa en Hunze gaat onderzoeken of de regels voor permanente bewoning op een aantal recreatieparken verruimd kunnen worden.

"Het onderzoek moet niet al te academisch worden", zegt Rikus Harms van Gemeentebelangen. De raad vindt dat de regels op veel plaatsen lastig uit te leggen zijn. In sommige huisjes mogen mensen wel permanent wonen terwijl het bij de buren niet mag.

Scheve gezichten

De regels zorgen voor scheve gezichten op de recreatieparken. "We hebben moeite om een vereniging van eigenaren op te richten, omdat de permanente bewoners de recreanten als minderwaardige wezens beschouwen", zegt een bewoonster van een recreatiewoning uit Schipborg.

Campings

De regels voor campings blijven onveranderd. "Wonen in chalets en stacaravans mag gewoon niet permanent", aldus wethouder Henk Heijerman. "Het gaat hier echt om de recreatieparken die in een lastige situatie zitten en eigenlijk niet meer geschikt zijn voor recreatie."

Vragen

De commissieleden stelden een hoop vragen aan het college, die daar niet direct antwoord op konden geven. Rikus Harms van Gemeentebelangen: "Hoe zit het bijvoorbeeld met de straatverlichting en straten als we parken de bestemming recreëren en wonen geven. Wordt de gemeente daar verantwoordelijk voor?" Het college gaat op zoek naar de antwoorden en komt daar later op terug.

Provincie

Aa en Hunze is niet de enige gemeente in de provincie die worstelt met het vraagstuk van permanente bewoning op vakantieparken. In Drenthe wordt daar door verschillende gemeentes naar gekeken. In De Wolden, Midden-Drenthe en Noordenveld is men daar op dit moment mee bezig.

1300 huisjes

De gemeente Aa en Hunze telt ruim 1300 recreatiewoningen. Bijna de helft daarvan staat op de Hof van Saksen in Nooitgedacht. 190 huisjes worden volgens de administratie van de gemeente permanent bewoond, waarvan 88 illegaal. "Het werkelijke aantal recreatiewoningen dat zonder toestemming permanent wordt bewoond, ligt waarschijnlijk een stuk hoger", aldus wethouder Henk Heijerman.

Boetes

De gemeente Aa en Hunze treedt op tegen illegale bewoning. Wie niet wil vertrekken krijgt een boete van enkele tienduizenden euro's. "Het handhaven is een ingewikkelde zaak en kost de gemeente een hoop geld", zegt burgemeester Eric van Oosterhout. De gemeente huurt voor de opsporing een speciaal bureau in dat ook op de Veluwe al ervaring heeft opgedaan.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.