Hervormde kerk in Bovensmilde krijgt eindelijk een renovatie

BOVENSMILDE - Een week later dan gepland, maar vandaag is de renovatie van de Hervormde kerk aan de Hoofdweg in Bovensmilde begonnen.
Er wordt gestart met de sloop van de aanbouw achter de kerk. Deze is zo vervallen, dat daar een nieuwe voor in de plaats komt. Zo is de vloer op diverse plekken ingestort en hangen de platen uit het plafond.

Ingestorte vloer

"Het gebouw is ruim tien jaar niet gebruikt", zegt Arnold Kooistra van Stichting Het Drentse Landschap. "Twee jaar geleden liep ik hier en zakte ik door de vloer heen. Toen hebben we gezegd: 'Dit kan echt niet meer'. Straks komt de Protestantse gemeente hier en zij gaan hier kerken."
In 2010 droeg de Protestantse gemeente Bovensmilde de kerk over aan Het Drentse Landschap. De kerk in Bovensmilde is gebouwd tussen 1868 en 1870. Het gebouw is een Rijksmonument.

Deel van de houten banken verdwijnt

In de kerk zelf verdwijnt een deel van de bordeauxrode houten banken. Deze worden vervangen door stapelbare stoelen, zodat er een open ruimte gecreëerd wordt voor andere evenementen. Het weghalen van de houten banken is een heel karwei, want deze moeten in zijn geheel bewaard blijven.
"Dat wordt spannend. De banken hier staan in een ovaal, gericht naar de preekstoel. Dat is een heel bijzondere opstelling, want normaal gesproken staan ze in de lengte. Dus daarom is het belangrijk dat de banken behouden blijven en gaan ze in de opslag."
Kooistra verwacht dat de kerk op 1 juli weer in gebruik kan worden genomen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.