Documentaire over moordbroers mag worden uitgezonden

DWINGELOO/EXLOO - De documentaire over het strafproces tegen Admilson en Marcos R. uit Hoogeveen mag in zijn geheel worden uitgezonden. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald.

Het Openbaar Ministerie had een kort geding aangespannen om delen van de film tegen te houden.

We zien dat de familie hier zoveel last van heeft dat we niet meer aan de film mee kunnen werken. We willen dat het materiaal wordt vernietigd.
Woordvoerder OM Manon Hoiting

Volgens de rechtbank kan het Openbaar Ministerie bij deze film niet vragen om het gebruik van beelden die in samenwerking met OM zijn gemaakt, te verbieden. Verder constateert de rechtbank dat de bezwaren die nabestaanden hebben tegen de documentaire niet zwaar genoeg wegen om de film te verbieden.


Dwangsom

De broers Admilson en Marcos R. staan terecht voor de moord op Berend Smit uit Dwingeloo en Greet en Jan Veenendaal uit Exloo. Documentairemakers Meral Uslu en Maria Mok hebben de broers tijdens het strafproces met de camera gevolgd.


De twee hadden ook toestemming om te filmen bij het Openbaar Ministerie, maar het OM kwam hier op terug. Het OM wilde het gebruik van de beelden tegenhouden door te dreigen met een dwangsom van 100.000 euro.