Makers documentaire moordbroers opgelucht: We stonden te springen

DWINGELOO/EXLOO - Meral Uslu en Maria Mok zijn enorm opgelucht. Hun documentaire over het strafproces tegen Admilson en Marcos R. uit Hoogeveen mag in zijn geheel worden uitgezonden.
"We hebben anderhalf jaar lang gefilmd en hij is inmiddels gemonteerd. Het was onverteerbaar als we hem nu in de kast hadden moeten leggen", reageert Meral Uslu.

'We stonden te springen'
Vanochtend om tien uur zouden de documentairemakers de uitspraak van de rechtbank via de fax krijgen. "Dat was zo ontzettend spannend. We stonden te springen toen duidelijk werd dat we door kunnen gaan met de documentaire", vertelt Mok. "Ik vind de uitspraak terecht. Wij hebben niets verkeerd gedaan, want het OM komt zijn afspraken niet na."

Strafproces gevolgd
Uslu en Mok hebben het strafproces van de broers Admilson en Marcos R. met de camera gevolgd. De gebroeders R. zijn veroordeeld voor de moord op Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Veenendaal uit Exloo. In de documentaire laten de vrouwen het strafproces zien door de ogen van de advocaten van de verdachten en door de ogen van de aanklagers. Het Openbaar Ministerie wilde dat een deel van de documentaire niet werd uitgezonden, omdat de nabestaanden van de familie Veenendaal hier tegenop zien.


"Wij hebben hierover destijds afspraken gemaakt met het OM", aldus de documentairemakers. "De rechter vindt deze afspraken ook belangrijk."

Première
De documentaire gaat in januari in première. Wanneer precies is nog niet bekend. Het OM bestudeert de uitspraak van de rechter nog en oordeelt later of zij in hoger beroep gaat.