GGD onderzoekt instrumenten voor het meten van houtrook

Onderzoek naar instrumenten om houtrook te meten (Rechten: archief RTV Drenthe)
Onderzoek naar instrumenten om houtrook te meten (Rechten: archief RTV Drenthe)
GRONINGEN/DRACHTEN - De GGD’s in Noord-Nederland willen opnieuw kijken naar de nauwkeurigheid van instrumenten om houtrook te meten. Daarbij test de GGD goedkope en minder geavanceerde meetapparaten, omdat daarmee de handhaving door gemeenten betaalbaar blijft.

Reden voor het onderzoek is de toename van het aantal mensen dat last zegt te hebben van houtkachels in de buurt. De fijnstof in houtrook kan kankerverwekkend zijn. Mensen kunnen er stress door ervaren of problemen met de luchtwegen krijgen.

Duidelijke overschrijding norm

Vorig jaar deed de GGD al een eerste onderzoek. Frans Greven: “We hebben bij verschillende mensen gemeten die zeggen last te hebben. We zagen op de toen geteste apparaten soms een duidelijke overschrijding van de normen. Maar de nauwkeurigheid van die metingen is het probleem.”
In het nieuwe onderzoek wil de GGD ook andere apparaten testen. Greven: “Die hele houtrookproblematiek is een witte vlek. We moesten vorig jaar ergens beginnen. Nu lijkt het erop dat we wat kunnen vinden.”

Meldpunt rookoverlast

Roland van der Hoek van het landelijke meldpunt Rookoverlast in Drachten vindt dat gemeenten met dit onderzoek een verkeerde keuze maken. “Een duur meetinstrument kost ongeveer 20.000 euro. Als gemeenten samen zo’n apparaat aanschaffen vallen de kosten wel mee.”

Bewijsvoering

Van der Hoek vindt verder dat gemeenten in Nederland de regelgeving in Duitsland zouden moeten overnemen. De bewijsvoering is hier omgedraaid. Daar moet de stoker aantonen dat hij het goed doet.

Roetmonsters

Roland van der Hoek: “Gezondheidsschade door houtrook is moeilijk aan te tonen. In Duitsland zijn mensen met een houtkachel daarom verplicht twee keer per jaar roetmonsters uit de afvoerpijp te laten nemen. Zo kunnen zij aantonen dat goed hout op een goede manier is verstookt.”
Volgens Van der Hoek voorkom je met de Duitse regelgeving ook burenruzies. “Controle is beter dan dat je moet bewijzen dat je last hebt.”

Rook bij gevel meten

Frans Greven erkent dat er een juridisch verschil is tussen de Duitse en Nederlandse aanpak. “Maar daar gaan wij niet over. Wat mij betreft is het probleem met de Duitse aanpak dat de rook die uit de pijp komt nog niet de hoeveelheid rook is bij de gevel van degene die er last van heeft. Dat is wat wij willen meten.”

Onderzoekssubsidie

De GGD heeft voor een vervolgonderzoek financiën toegezegd gekregen door de Academische Werkplaats Milieu en Gezondheid. Het hoopt nog op een bijdrage van het Rijk.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.