Uitspraak moordbroers uitgesteld: hof wil meer onderzoek

DWINGELOO/EXLOO - Het gerechtshof in Leeuwarden wil extra onderzoek naar de moord op Berend Smit. Daarom is vandaag geen uitspraak gedaan in het hoger beroep.
Volgens het hof is het onderzoek onvolledig geweest. Er moet meer onderzoek komen naar verschillende scenario's rond de dood van Smit. De verdachten verklaarden dat alleen vanuit een greppel op het slachtoffer geschoten is. Volgens het OM is er vanaf meerdere punten geschoten. Het onderzoek moet meer duidelijkheid geven of er in Dwingeloo sprake was van moord of doodslag.

Centraal in dat nieuwe onderzoek staan de hulzen die men op het plaats delict aantrof. Drie hulzen werden bij elkaar aangetroffen, een andere werd verderop aangetroffen. Het OM concludeert dat het laatste schot later is gelost. Dit wijst er op dat de verdachten hebben nagedacht over het doodschieten van de man en dat er sprake is van moord. De verdediging gaat uit van doodslag.

Voor advocaat Wim Anker kwam het besluit van het hof als een verrassing. "Het is voor alle partijen het beste dat er een eind komt aan deze zaak", zei hij.

De broers stonden terecht voor de moorden op Berend Smit uit Dwingeloo en Jan en Greet Veenendaal uit Exloo. Het Openbaar Ministerie had levenslang geëist.De rechtbank in Assen legde Marcos R. vorig jaar dertig jaar cel op. Admilson R. kreeg dertig jaar, plus tbs met dwangverpleging. Het OM had toen ook levenslang geëist.

De daden van de broers waren volgens de rechtbank zwaar genoeg om levenslang op te leggen. Maar die straf wordt in de praktijk niet humaan uitgevoerd, volgens het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Daarom werd de straf niet opgelegd. Het Openbaar Ministerie ging daartegen in beroep.

Behandeling van de zaak is geschorst. Het onderzoek zal langer dan een maand en maximaal drie maanden in beslag nemen. Naar verwachting duurt het nog zeker een half jaar voor deze zaak weer dient.