Provinciale Staten willen minder winkels in Drenthe

ASSEN - Provinciale Staten gaan op 14 december de Retailagenda Drenthe aannemen. Daarin staan maatregelen om de winkelleegstand in Drenthe terug te dringen
Consumentengedrag is blijvend veranderd, ook na de economische crisis. Mensen kopen meer via internet, er zijn steeds meer eenpersoonshuishoudens en de bevolking vergrijst. Ouderen hebben ander aankoopgedrag dan jongeren. 

Retail nog steeds grote werkgever
De detailhandel is een belangrijke pijler van de Drentse economie. In 2015 leverde de sector 10,6% van de werkgelegenheid in onze provincie,  na de zorg de belangrijkste sector wat betreft werkgelegenheid. 

De laatste drie jaren is het aantal banen in de detailhandel in Drenthe gedaald met 1.240, een afname van 5%. Drenthe heeft extra geleden onder de faillissementen in de retail, blijkt uit de agenda. Ook kampt Drenthe met gemiddeld veel meer leegstand van winkels dan de rest van Nederland.

Afspraken uit de Drentse retailagenda:
- De provincie en alle Drentse gemeenten werken samen met vastgoedpartijen, ondernemers en inwoners bij het zoeken naar oplossingen voor winkelleegstand. 
- Er moet een strategisch vastgoedfonds komen met geld voor bijvoorbeeld het kleiner maken van winkelcentra met permanente leegstand. De provincie onderzoekt de mogelijkheid van financiering via een Binnenstadsfonds of Herstructureringsfonds. 
- Kleiner maken van winkelcentra kan bijvoorbeeld via herbestemming van winkelpanden.
- Al ingeplande ruimte voor nieuwbouw van winkels terugdraaien.

Onlangs stelde Provinciale Staten al 13 miljoen euro beschikbaar om de winkelleegstand in Emmen, Hoogeveen, Assen, Meppel, Roden Beilen en Coevorden tegen te gaan. 

Factory Outlet Center
De discussie over de Retailagenda in Provinciale Staten ging onvermijdelijk ook over de vestiging van een Factory Outlet Center (FOC) bij het TT-circuit in Assen.

In de Drentse Retailagenda staat dat Assen een winkelleegstand in de binnenstad heeft van 18 procent, en met bijna 27.000 vierkante meter de grootste leegstand van winkelpanden in Drenthe. Als je de leegstand in Assen afzet tegen het totaal aantal vierkante meters winkelruimte is dat zelfs 29 procent.

"Wat voor schizofrene vergadering hebben we hier dan als we vanmiddag eerst de Retailagenda aannemen en daarna praten over de bouw van een groot Fashion Outlet Center buiten Assen met 20.000 vierkante meter winkelruimte", zei SP-statenlid Co Vester. Ook het CDA, 50PLUS en VVD lieten weten het FOC en de Retailagenda niet los van elkaar te kunnen zien.
Meer over dit onderwerp:
Assen
Deel dit artikel: