'Assen is rijp voor tweede coffeeshop'

ASSEN - Assen moet een tweede coffeeshop toelaten. Cofffeshophoudster Alien van der Ende uit Steenwijk pleit daarvoor.
Ze heeft daarvoor een voormalig drogisterijpand op het oog aan de Nieuwe Huizen. "Daar zit ook een horecabestemming op, dus ik zou daar zo kunnen beginnen", aldus de eigenaresse van coffeeshop Alien in Steenwijk.

Gezonde concurrentie

De gemeente Assen staat tot nu toe maar één coffeeshop toe. Van der Ende vindt dat een slechte zaak, omdat op die manier geen sprake is van gezonde concurrentie. "Nu zijn de prijzen hoog en kun je je afvragen of er wel voldoende kwaliteit en diversiteit in aanbod is. En één locatie geeft ook meer overlast dan spreiding over twee locaties", stelt Van der Ende.

Groot genoeg voor twee

De provinciehoofdstad met bijna 70.000 inwoners is volgens de coffeeshophoudster groot genoeg voor twee coffeeshops en ze staat te trappelen om ook in Assen te beginnen. Volgens haar is er ook behoefte onder gebruikers. Zo krijgt ze in Steenwijk mensen uit Assen over de vloer, die vooral voor medicinale wiet komen.

Straathandel

Haar pleidooi valt in de smaak bij D66. Volgens raadslid Johan Niels Kuiper wil zijn partij al langer een ruimer softdrugsbeleid in Assen. "Dat komt volgens ons de kwaliteit alleen maar ten goede en dat gaat ook de straathandel tegen", zegt Kuiper. "Je moet een plek hebben waar je even gezellig kunt zitten. De coffeeshop die er nu is, is eigenlijk niet meer dan een loket. "

Out wil niet

Burgemeester Marco Out ziet uitbreiding van het aantal coffeeshops in Assen niet zitten. "Ik heb een paar weken geleden nog gesproken met politie en verslavingszorg. Die geven aan dat ons beleid, dat uitgaat van één coffeeshop, zo moet blijven."
Volgens Out is er ook geen sprake van overlast rond de huidige coffeeshop aan de Molenstraat, is er ook goed overleg met de eigenaar. "Op dit moment is er dus voor ons geen enkele aanleiding om het beleid te wijzigen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.