Geen plek voor vos in reddingsplan Drentse weidevogels

ASSEN - "Als we niets doen, zijn we over tien jaar heel wat weidevogels kwijt." Dat zegt Jaap van Gorkum van Landschapsbeheer Drenthe.

Dit weekend werd bekend dat het slechte weer in mei heeft geleid tot minder weidevogels in Drenthe. Vooral met de grutto gaat het slecht.

"Het is eigenlijk elk jaar hetzelfde nieuws. Weidevogels hebben het al heel lastig met alle veranderingen die er in de landbouw zijn geweest. Als daar ook nog eens slecht weer bij komt als de jongeren net uit het nest zijn, gaat het nog eens extra fout", zegt Van Gorkum.


Eén kans
Volgens Van Gorcum heeft de grutto ieder jaar maar één kans om een jong groot te brengen. "Als ze heel vroeg broeden, kunnen ze nog een tweede leg produceren. Maar als het in mei fout gaat, kunnen ze weer terug naar Afrika zonder een jong groot gebracht te hebben."

Reddingsplan

Een reddingsplan moet verandering brengen in de daling van het aantal weide- en akkervogels in onze regio. Boeren kunnen bijvoorbeeld subsidie krijgen voor maatregelen die ten goede komen aan de vogels. Volgens van Gorkum wordt daar jaarlijks zo'n zeven ton ingestoken.

Vos

Ook staat de vraag centraal wat er kan worden gedaan tegen vijanden van weidevogels, zoals de vos. De Drentse Boermarken vinden bijvoorbeeld dat er maatregelen moeten komen tegen de hoge populatie vossen in Drenthe.


Die gedachte is logisch, want de vos is volgens Van Gorkum de grootste vijand van de weidevogels. Het roofdier kan in één nacht zo'n twintig tot dertig nesten leegroven.

Toch moet de vos niet meteen uit de hele provincie worden verjaagd, vindt Van Gorkum. "De vos heeft ook recht om een plek in Drenthe te hebben. Wij willen de vos verjagen in de vijf gebieden waar nog de meeste weidevogels zitten. Als die maatregelen een goede invloed hebben op het aantal weidevogels, moet je die misschien uitbreiden."
Deel dit artikel: