Minimabeleid in Coevorden op de schop: 'Probleem oplossen belangrijker dan volgen regels'

COEVORDEN - Meer maatwerk, betere ondersteuning en het minder star vasthouden aan regels. Het zijn een aantal verbeteringen in het minimabeleid die de gemeente Coevorden volgend jaar wil invoeren.

De gemeente heeft de afgelopen maanden overleg gevoerd met mensen in de bijstand en met organisaties als Humanitas en woningcorporaties. Dat heeft geleid tot een reeks van afspraken, die dinsdagavond worden vastgelegd. "Mensen in de bijstand zullen gaan merken dat we naar maatwerkoplossingen gaan, in plaats van de oplossingen die voor de hand liggen en uit de wet voortkomen", zegt wethouder Joop Brink.

Buiten de kaders
In de aanbevelingen valt te lezen dat ambtenaren moeten focussen op de vraag achter de vraag, dat inwoners niet onnodig veel gegevens moeten inleveren en dat er niet langer vastgehouden moet worden aan procedures, maar dat er buiten de kaders gedacht moet worden. "Het oplossen van het specifieke probleem is belangrijker dan het volgen van de regels", aldus Brink.

Bij Humanitas, een organisatie van vrijwilligers die onder andere hulp biedt bij het op orde brengen van financiën, zijn ze blij met de nieuwe koers. "We vinden het heel positief", zegt Jan Hofman. "We zien regelmatig dat mensen niet weten wat voor potjes er zijn om bepaalde zaken uit te kunnen betalen. Daar komt nu ook veel meer aandacht voor."

Groei
Coevorden kampt intussen met een groei van het aantal mensen in de bijstand. De gemeente verwacht dat er dit jaar 1074 mensen in de bijstand zitten. In 2011 waren dat er nog 887. "Het is gelukt om meer mensen aan het werk te krijgen, maar de instroom is ook veel hoger geworden. Het gaat om mensen die eerst WW hadden en het gaat om statushouders", zegt wethouder Brink.

Tegelijk neemt ook het aantal beschikbare banen in de regio gestaag af. In Coevorden was de daling in 2015 zelfs 5,3%, dat zijn 790 arbeidsplaatsen. Brink: "Dat geeft ook wel aan waarom ons gezamenlijke project Vierkant voor werk zo belangrijk is. Dat moet een succes worden."
Deel dit artikel: