Emmenaar op Cuba: Opvallend veel jongeren nemen afscheid van Castro

EMMEN - Co Patist uit Emmen is met vakantie op Cuba en maakt daar van dichtbij mee hoe het land omgaat met de dood van Fidel Castro.

"Het is een beetje een rare sfeer. Aan de ene kant heel erg uitgelaten, dat zal waarschijnlijk te maken hebben met de Cubaanse mentaliteit. Aan de andere kant zijn mensen geraakt en hebben ze een zekere droefheid over zich", zegt Patist.

Cubanen nemen afscheid van Castro op het Plein van de Revolutie. Daar staat de urn met as van de overleden leider.

Veel jongeren
"Wat ik opvallend vind is dat je ongelooflijk veel jongeren ziet. Ik had altijd het gevoel dat de harde kern zeventigplussers waren. Ik heb een paar jongeren gesproken en gevraagd waarom ze hier zijn. En dan zeggen ze: 'om afscheid te nemen van Fidel'. Want Fidel is toch wel het grote inspirerende voorbeeld voor hen geweest."Miljoen mensen
Heel veel mensen zijn op de been om afscheid te nemen van Castro. "Nu ik hier in Havana ben, merk ik toch wel dat het heel erg leeft. De eerste 7,5 uur dat mensen hier afscheid konden nemen, zijn er al ruim een miljoen mensen geweest", vertelt Patist. Richting het Plein van de Revolutie staan rijen van honderden meters lang.
Meer over dit onderwerp:
Fidel Castro Co Patist Emmen gemeente Emmen Cuba
Deel dit artikel: