Tichelaar wordt verkenner voor invalkrachten onderwijs

ASSEN - Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar wordt de verkenner die in het bijzonder onderwijs moet zoeken naar oplossingen voor de problemen met tijdelijke leerkrachten.

"Het verzoek kwam van minister Asscher van Sociale Zaken", vertelt Tichelaar. "Als je dan zo'n verzoek krijgt, dan vraag je je altijd af wat het probleem is en of je überhaupt kans ziet om een oplossing dichterbij te brengen. Die mogelijkheden zijn er wel volgens mij. Maar of partijen dat ook willen, dat weet je eigenlijk nooit."

Invallers

De verkenner komt er op aandringen van de Tweede Kamer. Door een nieuwe wet hebben sommige scholen namelijk grote moeite om invalmeesters en -juffen in te zetten.

Knelpunten

De verkenner moet zo snel mogelijk knelpunten op een rijtje zetten en oplossingen formuleren. "Scholen komen niet uit met de regels", zegt CU-Kamerlid Carola Schouten. De problemen in het onderwijs zijn een gevolg van de Wet werk en zekerheid. Scholen zijn verplicht in bepaalde gevallen flexibele krachten een vast contract te bieden, maar daar is geen geld voor en er is ook niet steeds werk. Tichelaar hoopt volgende week al te kunnen beginnen.

Onderwijsbond

De keuze voor Tichelaar komt niet uit de lucht vallen. Tichelaar begon zijn loopbaan als onderwijzer. Vanaf 1989 was hij algemeen secretaris bij onderwijsbond ABOP en vanaf 1994 was hij voorzitter bij de Algemene Onderwijsbond.
Deel dit artikel: