Dorpen redden zwembaden in Zuidwolde en De Wijk

ZUIDWOLDE/DE WIJK - Een opgeknapt zwembad, een jaarlijkse exploitatiesubsidie van 115.000 euro, vier jaar lang garantstelling voor onvoorziene tegenvallers en een bruidsschat van 150.000 euro. Dorpsbelangen in De Wijk en Zuidwolde gaan akkoord met het eindvoorstel van de gemeente De Wolden over de overname van de zwembaden.

Anderhalf jaar lang hebben werkgroepen van dorpsbelangen in beide plaatsen met de gemeente overlegd over de verzelfstandiging. Sluiting dreigde door de daling van het aantal bezoekers.

Daling bezoekersaantal gestuit
Openluchtzwembad Ruinen ging Zuidwolde en De Wijk in 2014 al voor. Met vrijwilligers uit het dorp is het gelukt de daling van het aantal bezoekers daar te stabiliseren op jaarlijks 40.000.

Wethouder Jan van 't Zand: "We zien in Ruinen ook veel nieuw elan. Er is een dorpskracht ontstaan rond het zwembad."

Kinderfeestjes
Secretaris Hans Mackor van dorpsbelangen Zuidwolde ziet de toekomst van zwembad De Waterlelie positief tegemoet. "Het zwembad gaan we veel aantrekkelijker maken door buiten het zwemmen om veel meer dingen te organiseren. Een beachvolleybaltoernooi en kinderfeestjes bijvoorbeeld. Maar we gaan om te beginnen met hulp van de gemeente de entree verplaatsen."

Vrijwilligers
Zwembad De Waterlie is nog wel op zoek naar vrijwilligers die naast het vaste personeel hand- en spandiensten gaan verrichten. Daarbij gaat het ook om het bad schoonmaken aan het begin en eind van het seizoen en aan het organiseren van evenementen te organiseren en begeleiden.

Openingstijden aanpassen
In De Wijk is ondertussen al een stichting opgericht die zwembad De Slenken gaat besturen. Voorzitter Jan Faber: "Het startbudget van 150.000 euro is niet super veel geld. We denken daar bijvoorbeeld een glijbaan van te kunnen aanschaffen. De openingstijden gaan we meer aanpassen aan de wensen van het publiek."

Gemeente blij
Wethouder Jan van 't Zand is blij met de creativiteit in de dorpen. "Ik heb enthousiaste initiatiefnemers ontmoet in Zuidwolde en De Wijk. We hebben heel constructief overleg gehad. Tussen de zwembaden maken we geen onderscheid, ze krijgen allemaal dezelfde steun van de gemeente."

Fondsen aanspreken
Van 't Zand: "De verantwoordelijkheid ligt wel bij het nieuwe stichtingsbestuur. Maar voordeel van de verzelfstandiging is wel dat zij ook nog allerlei fondsen kunnen aanspreken voor een financiële bijdrage. Er is in elk geval een goede fundering gelegd voor het toekomstbestendig houden van de zwembaden."
Deel dit artikel: