SEO: cijfers toekomst Groningen Airport Eelde veel te rooskleurig

AMSTERDAM - De onderzoeken die in opdracht van de aandeelhouders van Groningen Airport Eelde zijn uitgevoerd naar de toekomst van Groningen Airport Eelde, zijn veel te rooskleurig. Dat zegt onderzoeksinstituut SEO in Amsterdam.

SEO deed eerder al onderzoek naar de toekomst van de Noordelijke luchthaven. Op eigen initiatief hebben ze nu de drie toekomstscenario's voor de luchthaven doorgerekend. Die scenario's houden in dat de luchthaven wordt afgebouwd, doorgaat zoals nu het geval is of dat er miljoenen worden geïnvesteerd.

Overigens heeft staatssecretaris Dijksma vanmiddag laten weten dat de opening van Lelystad Airport met tenminste een jaar is uitgesteld. Dat heeft te maken met de aanvliegroutes.

Passagiersaantallen veel te rooskleurig
Volgens SEO wordt uitgegaan van veel te positieve cijfers. In de rapporten die zijn opgesteld door het Duitse onderzoeksbureau Lufthansa worden bijvoorbeeld veel te hoge passagiersaantallen verwacht. Bovendien, zo zegt SEO, wordt veel te weinig rekening gehouden met de komst van Lelystad Airport.

Lelystad wordt door de Schiphol Groep gebouwd om als overloop te dienen voor de nationale luchthaven. Volgens SEO zal de Schiphol Groep en haar aandeelhouders, de overheid, er alles aan doen om Lelystad te laten slagen. En daar wordt te weinig rekening mee gehouden.

Steun bedrijfsleven is flinterdun
Een ander toekomstbeeld dat niet klopt is de vestiging van bedrijven rondom de luchthaven. Volgens SEO is de steun die ondernemers hebben gegeven aan de luchthaven flinterdun. "De keuze voor een luchthaven vindt doorgaans plaats op rationele gronden en niet op basis van emotie", zo is te lezen in het rapport dat vandaag naar buiten is gebracht. 

Morgen wordt in Provinciale Staten van Drenthe gesproken over de toekomstscenario's van Groningen Airport Eelde.
Deel dit artikel: