Sint Pannekoek viert dertigste jubileum op bijna twintig locaties

MANTINGE - Sint Pannekoek, de feestdag die door striptekenaar Jan Kruis uit Mantinge is bedacht, bestaat vandaag dertig jaar.
Het jubileum wordt onder meer in Rotterdam en Groningen groots gevierd. Zo is de gehele Der Aa-kerk in de stad Groningen afgehuurd voor een feest. Op 16 andere locaties in de stad worden ook pannenkoeken gegeten. 

'Het is hier heel druk'
"Het is hier heel druk. Ik denk dat er al een paar honderd mensen zijn geweest", zegt Annabelle Spanjaard van de organisatie. In de kerk zijn er spelletjes voor kinderen, workshops met striptekenaars en wordt er een film met Jan Kruis getoond, waarin hij uitlegt wat Sint Pannekoek inhoudt. 

Jan, Jans en de Kinderen
Sint Pannekoek werd in 1986 voor het eerst genoemd in een stripverhaal van Jan Jans en de Kinderen. Daarin bedenkt opa een smoes om geen boontjes te hoeven eten.

Hij vertelt dat het op 29 november Sint Pannekoek is en dat er volgens de traditie dan pannenkoeken moeten worden gegeten. Een belangrijk onderdeel hiervan is dat iedereen een pannenkoek op het hoofd legt.

Groter en groter 
Spanjaard begon ruim vijf jaar geleden in Groningen met het vieren van de feestdag: "Ik las een recensie over Sint Pannekoek. Diezelfde dag heb ik nog pannenkoeken gebakken met mijn vriend. Het jaar later vierden we het met vrienden en toen werd het steeds groter. Nu zitten we hier."

'Toen ik het maakte was ik blij dat 'ie klaar was'
De striptekenaar zelf had nooit gedacht dat het landelijk gevierd zou worden. "Toen ik het maakte was het gewoon een strip, net als een van de velen. Ik was blij dat 'ie op de post kon en dat 'ie klaar was. Toen vijf jaar geleden plopte het op in Groningen en Rotterdam en wordt het steeds groter. Ik vind het enig."

Kruis schreef speciaal voor dit jubileum een Sint Pannekoek-legende. Bij die legende horen een wenskaart en een postzegel. Eerder richtte Kruis al het Nationaal Comité Sint Pannekoek op.

Eerder hierover:
- Jan Kruis maakt postzegel en kaart voor Sint Pannekoek
- 'Het is nog nooit gebeurd dat uit een stripverhaal een soort nationale feestdag is ontstaan'
Deel dit artikel: