Café in Erica tekent protest aan tegen verbod op carbidschieten

ERICA - Café The Spot in Erica gaat protest aantekenen tegen het besluit van de gemeente, dat er bij het café niet meer met carbid mag worden geschoten op oudjaarsdag.

In de gemeente Emmen mag op 135 plekken carbid worden geschoten, maar het café in Erica ontbreekt op die lijst. En dus komt er waarschijnlijk na dertig jaar een einde aan een traditie.

Hoop

Het CDA heeft al laten weten dat het van mening is dat er uitzonderingen moeten worden gemaakt op de regels. Of dat iets oplevert is nog de vraag. "We hebben wel hoop. Niet alleen dankzij het CDA. Ook de burgemeester is bereid goed te kijken of er een mogelijkheid is. We gaan nu protest aantekenen en dat moet dan opnieuw door de raad", zegt café-eigenaar Hans Rohling.


Vijftig meter
Toch lijkt de kans dat de traditie blijft voortbestaan klein. "Het kan niet zomaar veranderen. Het moet wettelijk veranderd worden", zegt Rolhing. Om carbid te mogen schieten, moet de melkbus minstens vijftig meter verwijderd zijn van bebouwing en dat lukt niet. "Die vijftig meter, daar komen we niet aan."

Onbegrip

Begrip voor de regelgeving heeft Rohling niet. "Het zijn mijn panden. Als je op een weiland staat te schieten, hoef je niet vijftig meter bij de bussen weg te blijven. Ik snap dat hele verhaal niet." Een alternatieve locatie is wat betreft de café-eigenaar geen optie.
Deel dit artikel: