Weer geen vuurwerkvrije zones in Drenthe

ASSEN - Ook dit jaar zijn er in Drenthe geen vuurwerkvrije zones. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Drenthe en de NOS.

Landelijk stellen 55 van de 264 gemeenten die meededen aan het onderzoek wel een vuurwerkvrije zone in, om de vuurwerkoverlast te beperken.

Helft Drenten wil zones

Vorig jaar bleek uit onderzoek van RTV Drenthe nog dat bijna de helft van de inwoners vindt dat er vuurwerkvrije zones moeten komen. Ondanks dat die zones er dit jaar opnieuw niet komen, is er jaarlijks wel een aantal vakantieparken in onze provincie waar het verboden is vuurwerk af te steken.


Weinig overlast
Toenmalig burgemeester Cees Bijl van Emmen liet vorig jaar weten dat er niet veel vuurwerkoverlast is in zijn gemeente. Burgemeester Marco Out van Assen zegt vorig jaar maar door vier of vijf mensen te zijn benaderd over vuurwerkvrije zones. Beiden lieten daarom weten niets te zien in vuurwerkvrije zones.

Carbidschieten

Naast het afsteken van vuurwerk is carbidschieten natuurlijk ook een traditie in Drenthe. In de gemeenten waar met carbid wordt geschoten, gelden speciale regels. Deze zijn vastgelegd in een Algemene Plaatselijke Verordening (APV). In de gemeente Emmen wordt nog gewerkt aan een nieuwe APV. Het CDA in die gemeente vindt dat het mogelijk moet zijn om uitzonderingen te maken op de carbidregels.

De zogeheten BOCK-campagne leidde vorig jaar tot een forse vermindering van het aantal gewonden door carbidschieten. BOCK staat voor de Bewust Oplettende Carbid Knaller.
Meer over dit onderwerp:
vuurwerk vuurwerkvrije zones onderzoek
Deel dit artikel: