Ciska Postma mag petitie Levenslang aanbieden aan Tweede Kamer

WAPSERVEEN - Ciska Postma uit Wapserveen gaat de petitie die ze is gestart om de uitvoering van de levenslange celstraf aangepast te krijgen, aanbieden aan de Tweede Kamer.

Het is geweldig dat ik de petitie mag aanbieden aan de vaste kamercommissie Veiligheid en Justitie. Ik heb echt het idee dat er naar me wordt geluisterd.
Ciska Postma


Geen levenslang

Postma is de toenmalige vriendin van Berend Smit uit Dwingeloo die in 2012 op het Dwingelderveld werd vermoord. De verdachten, de broers Admilson en Marcos R. liepen tot nu toe de levenslange straf mis omdat de uitvoering van de straf niet goed is geregeld.

Perspectief

Het Europees Hof en de Hoge Raad eisen dat er bij een levenslange celstraf enig perspectief is voor de veroordeelde. Dit kan door een goed werkende gratieregeling of het inbouwen van een toetsingsmoment na bijvoorbeeld twintig jaar detentie. In Nederland is dat beleid er op dit moment niet waardoor rechters weigeren om de levenslange straf op te leggen.

Aanpassen

Postma wil met de petitie staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie aansporen om snel het beleid rondom levenslang aan te passen. Ze hoopt dat de moordenaars van haar toenmalige vriend dan alsnog de levenslange straf opgelegd kunnen krijgen.

30 jaar

De broers Marcos en Admilson R. uit Hoogeveen kregen vorig jaar door de rechtbank in Assen straffen van 30 jaar en 30 jaar plus tbs opgelegd. Ze kregen die straf voor het doden van Berend Smit en het echtpaar Veenendaal uit Exloo.

Uitstel

In hoger beroep werd er onlangs (net als bij de rechtbank in Assen) levenslang tegen de broers geëist. Het hof heeft het vonnis in deze zaak uitgesteld om dat er extra onderzoek moet worden gedaan naar het doden van Berend Smit. Dit geeft de staatssecretaris extra tijd om het beleid rondom de levenslange gevangenisstraf op orde te krijgen.

Aanbieden

De petitie is inmiddels meer dan 2300 keer getekend. Postma biedt de petitie op 6 december aan in Den Haag.