Veilige oversteek otters en bevers kost miljoenen

Een bestaande faunapassage onder de A28 bij  Reest (Rechten: RTV Drenthe)
Een bestaande faunapassage onder de A28 bij Reest (Rechten: RTV Drenthe)
ASSEN - Faunatunnels zijn een goede optie om ervoor te zorgen dat dieren veilig de A28 kunnen oversteken.
Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de provincie Groningen. De maatregelen kosten zo'n 4 miljoen euro.

Barrière

De A28 ligt als een soort barrière tussen de natuurgebieden van de Drentsche Aa, het Zuidlaardermeer en de Onlanden. Vanaf 2012 zijn er vijf otters doodgereden op de A28. Ook reeën, dassen en steenmarters overleven hun pogingen om de A28 over te steken vaak niet. Volgens het onderzoek is dit probleem met faunatunnels, rasters en loopplanken in bestaande onderdoorgangen op te lossen.

Tunnel en loopplanken

Een grote ingreep is de bouw van een faunatunnel van bijna een meter doorsnede onder de weg. Een kleinere ingreep is de aanleg van loopplanken in bestaande onderdoorgangen van de Drentsche Aa. De bestaande fietstunnel onder de A28 ter hoogte van Glimmen kan zo worden aangepast, dat ook dassen en reeën er gebruik van kunnen maken.
De maatregelen in Drenthe en Groningen kosten 4 miljoen euro. De betrokken instanties kunnen dat bedrag niet zelf opbrengen. Ze willen dat het Rijk eraan meebetaalt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.