Geen nieuwe rechter voor verdachte woningoverval Gees

GEES - De zaak van de 27-jarige Amsterdammer, die vast zit op verdenking van betrokkenheid bij de fatale woningoverval in Gees, wordt niet door een andere onderzoeksrechter bekeken.

De advocaat van de verdachte had de onderzoeksrechter gewraakt. Advocaat Michiel Balemans vond dat hij door die onderzoeksrechter niet in de gelegenheid was gesteld om zijn bezwaar tegen het achterhouden van stukken toe te lichten. Volgens de raadsman heeft het Openbaar Ministerie stukken achtergehouden.

Langer vast
Een onderzoeksrechter, ook wel rechter-commissaris, bepaalt of een verdachte langer in voorarrest moet blijven zitten. Inmiddels is besloten dat de Amsterdammer in ieder geval tot eind januari blijft vastzitten.

De wrakingskamer heeft de wraking afgewezen. Volgens de wrakingskamer is Balemans wel in de gelegenheid gesteld om te zijn bezwaar toe te lichten. "En al was dit niet het geval, dan maakt dit nog niet dat de rechter bevoordeeld is", aldus de wrakingskamer.

Overval
Bij de overval op 30 juni van dit jaar kwam de 69-jarige bewoner Koert Elders om het leven. Drie mannen drongen om half zes 's ochtends de woning van Elders binnen. Ze maakten geld en sieraden buit. Elders raakte bij de overval ernstig gewond en overleed korte tijd later. Zijn vriendin bleef ongedeerd.

Inmiddels is ook een tweede verdachte opgepakt, een 21-jarige man uit Belgie. De politie is nog op zoek naar meer daders.
Deel dit artikel: