Ook Achilles 1894 en Alcides nemen maatregelen om kunstgras

VOETBAL - Naar aanleiding van de nieuwste berichten en conclusies over de kankerverwekkende kunstgraskorrels op de voetbalvelden nemen steeds meer Drentse clubs maatregelen. Het Meppeler Alcides sluit per direct het kunstgrasveld en bij Achilles 1894 mogen de jeugdleden tot JO13 de velden niet meer betreden.

Achilles 1894 laat weten dat dat geldt voor zowel thuis- als uitwedstrijden. De overigen leden wordt verzocht om na de training zo snel mogelijk te douchen. 

SC Erica was de eerste Drentse club die het spelen en trainen op het kunstgrasveld verbood. 

Lees ook: We zijn blij dat we niet meer op het kunstgrasveld spelen

De maatregelen van de twee zondageersteklassers volgen op de berichten die afgelopen weekend in de landelijke media verschenen. Zo meldde Bob Löwenborg, hoogleraar hermatologie in het Erasmus MC op de website van de NOS: "We moeten stoppen met voetballen op kunstgrasvelden met rubbergranulaatkorrels. Het is bewezen dat die kankerverwekkende stoffen bevatten en daar moet je mensen niet onnodig aan bloot stellen."  

Hogere concentraties dan in consumentenproducten 
58 van 60 onderzochte kunstgrasvelden met rubbergranulaat bevatten kankerverwekkende stoffen. Een speciale gezondheidsnorm voor deze velden is er nog niet, maar het gaat in al deze gevallen om hogere concentraties dan is toegestaan in consumentenproducten.

Onderzoeken 
Bandenbranchevereniging VACO doet op honderden velden onderzoek naar de hoeveelheid kankerverwekkende stoffen in de granulaatkorrels die op kunstgrasvelden liggen. De aanleiding voor het onderzoek was een uitzending van Zembla, waarin wetenschappers stelden dat korrels van vermalen autobanden meer kankerverwekkende stoffen bevatten dan om gezondheidsredenen wenselijk is. Hoe hoog de concentratie kankerverwekkende stoffen is, was tot dusver niet bekend. Onderzoek door het RIVM moet dat duidelijk maken.

De NOS mocht de resultaten van vijftig onderzoeken inzien van de VACO en heeft die vergeleken met tien andere onderzoeken van voetbalvelden in de omgeving Oss en Eindhoven.

Lees ook: Drentse cubs sluiten kunstgrasvelden 
Deel dit artikel: