Uitstel opening Lelystad Airport geeft kansen aan ontwikkeling Groningen Airport Eelde

ASSEN - Je zou haast tureluurs worden van alle onderzoeksrapporten over Groningen Airport Eelde. Gisteren kwam daar een second opinion bij van het Amsterdamse onderzoeksbureau SEO.

Vanmiddag is in Provinciale Staten opnieuw gesproken over de toekomst van de luchthaven. De vraag is of er miljoenen moeten worden geïnvesteerd om iets te maken van het vliegveld.

SEO rapport moet serieus worden genomen
Het 'ongevraagde' rapport van SEO is onderwerp van discussie. GroenLinks fractievoorzitter Hans Kuipers pleitte met al die rapporten voor uitstel van een besluit. Zeker na het kritische rapport van van SEO. SEO zegt dat er uitgegaan wordt van te rooskleurige cijfers over passagiersaantallen. Bovendien, zo zegt SEO, wordt te weinig rekening gehouden met de komst van Lelystad Airport.

Vluchten van Schiphol naar Eelde
Staatssecretaris Sharon Dijksma liet gisteren weten dat Lelystad minstens een jaar later dan gepland open gaat. Voor Tweede Kamerlid Salima Belhaj van D66 reden om tijdens een overleg in de Kamer te vragen aan de staatssecretaris of er geen vluchten van Schiphol overgeheveld kunnen worden naar Groningen Airport Eelde.

De PvdA in Provinciale Staten stelt dat uitstel niet goed is. Zeker nu Lelystad Airport vertraging oploopt. Volgens Ronald Koch van de PvdA hebben ze geen problemen met een investering. Daarmee moet een exploitatietekort worden voorkomen. Wel is voor de PvdA de vraag wie de investeringsbedragen moet betalen. Dat hoeft niet alleen van de aandeelhouders te komen. Het bedrijfsleven moet ook bijdrage. 

Volgens de SP is Groningen Airport Eelde een sprookje. "En aan het eind van het sprookje komt er een olifant en die blaast het verhaaltje uit", zei fractievoorzitter Ko Vester.

Alle inbreng is belangrijk
Het rapport van SEO laat Statenleden de wenkbrauwen fronsen. Vooral het tijdstip dat het rapport verschijnt. Partijen vragen zich af wie er verantwoordelijk is voor het opstellen van het rapport. SEO zelf zegt dat het op eigen initiatief is. GroenLinks vindt dat het rapport serieus meegenomen moet worden in het besluit.

Gedeputeerde Cees Bijl reageerde daarop met de mededeling dat hij alle inspraken en rapporten serieus neemt. "Maar het leidt niet tot een ander standpunt over het voorstel om te investeren in Groningen Airport Eelde", zegt Bijl. Het rapport is volgens Bijl net zo belangrijk als de inbreng van de Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde (VOLE).

Een meerderheid van de provinciale politiek is voorstander van investeren in de Drentse luchthaven. Maar dan moet het bedrijfsleven meedoen en als het kan moet het ook een noordelijke investering zijn. Het definitieve besluit wordt op 14 december genomen. En dan zullen al die onderzoeksrapporten, ook die van SEO, een rol spelen.
Deel dit artikel: