Vernielers oude dierentuin krijgen werkstraffen

ASSEN/EMMEN - De kinderrechter heeft zeven jongeren veroordeeld tot werkstraffen van zestig uur. De jongeren pleegden dit jaar in het Pinksterweekend vernielingen in de voormalige dierentuin in Emmen.

Alle zaken werden vandaag bij de rechtbank in Assen achter gesloten deuren behandeld, omdat zeven jongeren nog geen 18 zijn. De rechter vindt dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan vernieling en openlijk geweld.

Filmpjes
De jongeren gooiden half mei ruiten in en meubilair omver. Ook kunstwerken en sanitair werden vernield. Via filmpjes van de vernielingen die op social media verschenen en op basis van tips werden uiteindelijk 22 jongeren verhoord.

Schadevergoeding
De totale schade die werd aangericht in het park bedraagt 103.000 euro. Dat hele bedrag is door de verzekering vergoed, op 2500 euro na. Die moeten de zeven jongeren van rechter samen terugbetalen.

Ook moeten enkele jongeren zo'n 7800 euro schadevergoeding betalen aan kunstenaar Ingo Leth uit Emmen. Drie van zijn schilderijen en een vaas werden vernield.

Rest van de groep
Van de andere vijftien jongeren die zijn verhoord in de zaak, krijgen vijf een werkstraf aangeboden van het Openbaar Ministerie. Als ze die accepteren, hoeven zij zich niet voor de rechter te verantwoorden.

De zaken tegen de andere tien jongeren heeft het OM geseponeerd, wegens gebrek aan bewijs.
Deel dit artikel: