Operettevereniging hoopt op overname kledingverhuur

EELDE/PATERSWOLDE - De kledingverhuur van operettevereniging A.D.O. in Paterswolde is op zoek naar een overname kandidaat.

Leden en vrijwilligers hopen dat iemand de totale collectie van duizenden kledingstukken wil overnemen, nu de vereniging na 90 jaar heeft besloten om te stoppen. "We verzorgen onder andere de ongeveer 400 kostuums voor de Etstoel in Anloo, voor allerlei theatervoorstellingen en mensen die gewoon een pak willen huren", vertelt vrijwilligster Nannie Boer.

Zelf gemaakt
De kostuums zijn voor het grootste gedeelte zelf gemaakt door de operettevereniging. "Iedere uitvoering heeft zijn eigen kostuums", vertelt Martha Steringa die al sinds 1980 bezig is met de kledingverhuur. In een ruimte op de begane grond staan naaimachines en dozen vol met knopen en gespen. "Het gaat ons zeer aan het hart dat we hiermee moeten stoppen." Om de kosten in de hand te houden wordt de kleding ook verhuurd.

Afwachten
Hoe het verder moet als de kledingverhuur van A.D.O helemaal wordt opgedoekt, dat weet niemand. "Als we spullen weg moeten gooien, wil ik daar in ieder geval niet bij zijn", zegt Nannie Boer. "We hopen dat iemand alles wil overnemen en daar een goede bestemming voor heeft."

Zelfstandig verder geen optie
Zelfstandig doorgaan met de kledingverhuur stuit volgens de vrijwilligers op bezwaren. "De afspraak met de gemeente is dat deze ruimte niet commercieel gebruikt mag worden, dus dan moet je investeren in een nieuwe ruimte en dan wordt het wel heel duur allemaal", aldus Steringa.

Zorgen
Het vertrek van A.D.O. lijkt voor een kettingreactie te zorgen in het pand aan de Schoolstraat, waar ook andere verenigingen zitten, zoals muziekvereniging Nieuw Leven. Zonder de operettevereniging zijn de kosten voor hen niet op te brengen. "We hebben een erfpacht constructie met de gemeente", vertelt Peter Kruit die het gebouw exploiteert.

"We mogen het pand gebruiken als wij voor het onderhoud zorgen", aldus Kruit. Hij vreest dat die kosten niet op te brengen zijn voor de verenigingen in het gebouw. Binnenkort heeft hij een gesprek met de gemeente Tynaarlo om de zaak te bespreken.
Deel dit artikel: