'Aangifte om windmolenbrief is zinloos'

STADSKANAAL/ASSEN - Aangifte doen vanwege de vervalste windmolenbrief die onlangs verspreid werd in Nieuw-Buinen en 2e Exloërmond is zinloos.

Dat zegt advocaat Hans Klopstra uit Stadskanaal. "Voor het doen van aangifte is een strafbaar feit nodig. Dat is nu niet het geval."

Geen valsheid in geschrifte
Gedeputeerde Tjisse Stelpstra deed aangifte vanwege valsheid in geschrifte, maar daar is volgens Klopstra geen sprake van. "Enkel het gegeven dat je briefpapier vervalst, is geen valsheid in geschrifte. Het is alleen valsheid in geschrifte als je zo'n document opmaakt met een bedoeling, bijvoorbeeld dat je er zelf beter van wordt. Dat is enkel met vals briefpapier niet het geval."

Geen bedreiging
Windboer Harbert ten Have deed ook aangifte. Hij en enkele andere windboeren voelen zich bedreigd omdat in de brief hun namen, adressen en telefoonnummers staan. "Een brief waarin staat wie iedereen is en waar iedereen woont valt niet onder strafrechtelijke bedreiging", zegt Klopstra. "Dat kun je in dit geval bij de Kamer van Koophandel ook zo opvragen. Dat is openbaar en daar is op zich ook niks bedreigends aan."

Wel 'heel erg dom'
Hoewel het opstellen en verspreiden van de brief niet strafbaar is, vindt Klopstra het wel erg dom. "Je zet jezelf in een onmogelijke positie als serieuze gesprekspartner. Zodra duidelijk is wie de brief heeft geschreven, is die aan tafel niet meer geloofwaardig."
Deel dit artikel: