D66-Kamerlid overvalt staatssecretaris met plan verplaatsen vluchten naar Eelde

EELDE/LELYSTAD - D66-Tweede Kamerlid Salima Belhaj heeft een gesprek gehad met staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu. Inzet van het gesprek was het overhevelen van vluchten voor vliegveld Lelystad naar Eelde.

"Ik overviel haar er een beetje mee, denk ik. Iedereen was boos over het uitstel van de plannen voor Lelystad. De eerste reactie was dat er al allerlei onderzoeken waren gedaan", vertelt Belhaj over haar gesprek met Dijksma. "Toen heb ik in tweede instantie gezegd: houd het in in ieder geval in je achterhoofd."

Vertraging

De opening van het nieuwe vliegveld in Lelystad loopt minimaal een jaar vertraging op en dat biedt mogelijk kansen voor Groningen Airport Eelde, denkt Belhaj.

"Schiphol groeit heel hard en komt bijna knel te zitten. Het nieuwe vliegveld in Lelystad zou er komen, maar dat is nu uitgesteld. Toen dacht ik: het kan interessant zijn om met Groningen Airport Eelde in gesprek te gaan", zegt Belhaj.

Volgens Belhaj is Eelde het beste alternatief om vluchten naar over te hevelen. Het vliegveld in Eindhoven zit al redelijk vol en ook Rotterdam zit aan het maximaal aantal vluchten.


Langere termijn

Het Tweede Kamerlid denkt dat Eelde op lange termijn kan profiteren, door nu vluchten die gepland stonden voor Lelystad over te nemen. "Het kan zo zijn dat de gewenste groei in Lelystad niet kan plaatsvinden. Wellicht kan dan een stukje van die gewenste groei worden overgenomen door Eelde."
Deel dit artikel: