Drenten spelen al jaren in orkest van Soldaat van Oranje

ASSEN - Ze spelen al jaren mee in het orkest van Soldaat van Oranje: dirigent Richard Zoer en drummer Bennie Top komen beide uit Drenthe.

Hun muzikale carrière zorgde ervoor dat de muzikanten uiteindelijk uit de provincie vertrokken.

Conservatorium
Top, die uit Assen komt, studeerde aan het conservatorium in Groningen. Hij vervolgde zijn studie aan het conservatorium in Rotterdam. De muzikant speelde daarna met verschillende bands, zoals Dieptriest en Ali B. Uiteindelijk werd de Assenaar gevraagd om te spelen voor Soldaat van Oranje.

"Toen ik begon, zag ik het eigenlijk helemaal niet zo zitten. Ik was gewend om popmuziek te spelen, maar toen ik eenmaal bezig was vond ik het fantastisch", aldus Top. Inmiddels heeft de drummer ongeveer 1.600 voorstellingen gespeeld.

Begonnen als invaller
Richard Zoer begon als inval-bassist bij de musical, maar werkt nu als een van de vaste dirigenten: "Soldaat van Oranje is een fantastische samenkomst van middelen; de muziek, het beeld en het decor. Al met al maakt dat een fantastische voorstelling."

De mannen spelen met veel plezier voor de musical, maar missen Drenthe wel. "Als ik tussen Zwolle en Meppel de grens overga, dan doet dat altijd iets met me", zegt Zoer. Ook Top zou graag teruggaan naar Drenthe: "We hebben nog een huisje aan het Zuidlaardermeer. Als ik daar ben met mijn gezin dan voel ik mij helemaal thuis."

Soldaat van Oranje
Soldaat van Oranje is de langstlopende musical van Nederland. De musical ging op 30 oktober 2010 in première. Soldaat van Oranje is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van verzetsheld Erik Hazelhoff.
Deel dit artikel: