Jonge boeren krijgen steuntje in de rug

ASSEN - In de provincie Drenthe ontvangen 34 boeren jonger dan 40 jaar subsidie om hun bedrijf duurzamer te maken.

Met dit geld uit de regeling 'Jonge Landbouwers' kunnen zij onder meer zonnepanelen plaatsen, precisiebemesting uitvoeren en koematrassen aanschaffen.

615.000 euro subsidie
De subsidie is bedoeld om jonge boeren een steuntje in de rug te geven om hun bedrijf door te ontwikkelen na een bedrijfsovername. In totaal is in Drenthe voor 615.000 euro aan subsidie beschikbaar gesteld. Vanaf vandaag tot en met 16 januari 2017 gaat de regeling voor de tweede keer open.

Landbouw in Drenthe
Gedeputeerde Henk Jumelet vindt het belangrijk dat jonge landbouwers een goede start kunnen maken na hun bedrijfsovername: “Investeren in duurzame maatregelen levert op termijn een besparing op. Met dit steuntje in de rug kunnen we de jonge boer helpen en een bijdrage leveren aan onze ambitie voor toekomstgerichte landbouw in Drenthe. Gezien de actuele discussies is het voor jonge boeren soms moeilijker om in een bedrijf te stappen. Daarom is grondgebonden en toekomstgerichte landbouw wat ons betreft de sleutel voor de toekomst van deze belangrijke sector in Drenthe.”

Opvolgers
Volgens cijfers van het CBS stoppen 15.000 Nederlandse boeren op termijn met hun bedrijf omdat ze geen opvolger hebben. In Drenthe heeft ongeveer 40 procent van de akkerbouwbedrijven en 63 procent van de melkveebedrijven een opvolger. Met deze regeling hoopt de provincie deze opvolgers te kunnen helpen in de periode na bedrijfsovername.
Deel dit artikel: