Zaak tegen veroordeelde verkrachter uitgesteld na fout OM

ASSEN - De rechtszaak tegen Herbert R. is opnieuw uitgesteld vanwege een fout van het Openbaar Ministerie. De Duitser werd eerder veroordeeld voor een verkrachting in 2e Exloërmond, maar hij verdween uit een instelling voor begeleid wonen in Enschede.

R. (63) is in 2007 opgepakt voor het verkrachten van een 14-jarig meisje uit 2e Exloërmond. Daarvoor kreeg hij 11,5 jaar cel, waarvan hij tweederde uitzat.

Na zijn celstraf werd hij behandeld in een psychiatrische kliniek, waarna hij eind juli dit jaar werd overgeplaatst naar een instelling voor begeleid wonen in Enschede. Na vijf dagen was de man verdwenen. Onlangs heeft de politie hem opgespoord in Duitsland. Waar R. precies verblijft, wil het Openbaar Ministerie niet zeggen.

Opnieuw de cel in?
Omdat de man tegen de afspraken in is vertrokken uit de instelling waar hij moest verblijven, wil het OM dat hij terug de cel in gaat. Als het aan justitie ligt, moet hij ook het laatste deel van zijn gevangenisstraf uitzitten. Dat is nog bijna vier jaar.

Om dat voor elkaar te krijgen, is het OM een nieuwe rechtszaak begonnen. Twee weken geleden zou de zaak al dienen, maar werd hij ook vanwege een administratieve fout bij het OM uitgesteld.

Fout OM
Vandaag bleek in de rechtszaal dat het OM niet kon aantonen dat de Duitser een brief op zijn Duitse adres heeft ontvangen over de zitting. Of R. van deze zaak weet, is dus maar de vraag. Volgens de wet moet de man op de hoogte worden gebracht van de zaak. Daarom stelde de rechtbank de zaak opnieuw uit en blijft de veroordeelde verkrachter in Duitsland vrij rondlopen.

'Uitermate vervelend'
“Wij vinden dit uitermate vervelend”, zegt woordvoerster Thea Tjeerdema van het Openbaar Ministerie. Volgens haar heeft het OM blijkbaar niet voldoende gecontroleerd of alle stukken in orde waren voor de zitting.

De rechtbank geeft het OM opnieuw de kans ervoor te zorgen dat R. een brief krijgt over de rechtszaak. Wanneer de zaak verder gaat, is nog niet bekend.
Deel dit artikel: