Tynaarlo pakt illegaal vuurwerk harder aan

VRIES - Elke avond zijn ze al te horen: de harde knallen van vuurwerk. De gemeente Tynaarlo wil het bezit en afsteken van illegaal vuurwerk harder aanpakken. Waar vorig jaar alleen nog gewaarschuwd werd, krijgen bezitters van illegaal vuurwerk nu een boete.

"Het is gewoon heel gevaarlijk. Er zitten bommen tussen. Ze kunnen gigantische schade veroorzaken", aldus burgemeester Marcel Thijssen. "Door zo'n waarschuwing laat je zien dat het genoeg is. Op deze manier willen we het illegale vuurwerk verbannen."

Andere oplossing
Niet alleen de gemeente Tynaarlo wil het bezit en afsteken van illegaal vuurwerk voorkomen. Veel gemeenten worstelen daarmee. De gemeente Midden-Drenthe lost het anders op. De gemeente geeft geen boetes maar is al een aantal jaar met de dorpen in gesprek. En dat werkt volgens burgemeester Ton Baas.

"Als je met de jongeren in gesprek gaat en je doet dat breed, niet hier vanachter het bureau, maar je probeert samen oplossingen te zoeken, dan kom je vaak tot resultaten."

Zo kan het ook
Hoogersmilde is daar een goed voorbeeld van. Daar was het elk jaar raak. Er werd verspreid door het dorp illegaal vuurwerk en carbid afgestoken. Sinds drie jaar werkt dorpsbelangen samen met de jeugd en de gemeente zodat oud en nieuw nu een gezellig samenzijn is.

Op het pleintje bij het dorpshuis komt een groot deel van het dorp samen op oudjaarsdag. "We beginnen vaak al om een uur of tien. Er is muziek, een frituur, tonnen met vuur en natuurlijk vuurwerk", vertelt Mindert van de Velde van Dorpsbelangen enthousiast.

Het dorp merkt dat er minder overlast is en dat inwoners elkaar er op wijzen dat het leuk moet blijven.

Vuurwerkvrije zone
Een andere oplossing zou het instellen van een vuurwerkvrije zone kunnen zijn. Een jaar geleden wilde bijna de helft van de inwoners van Drenthe dat graag. Toch komen die zones er niet omdat handhaven volgens burgemeester Thijssen niet te doen is.

De politie Noord-Nederland laat weten dat het afsteken van illegaal vuurwerk gevaarlijk is. Woordvoerder Sylvia Sanders: "Er zit veel meer kruit in en dat kan grote gevolgen hebben. Dat geeft bijvoorbeeld gehoorschade of mensen moeten een deel van hun hand missen als het te vroeg ontploft."

De politie vraagt mensen om illegaal vuurwerk te melden.
Deel dit artikel: