Moeder moet leraar schadevergoeding betalen na beschuldiging kindermisbruik

COEVORDEN - Voor het zwartmaken van een leraar van de Nieuwe Veste in Coevorden moet een 36-jarige vrouw uit Dalen 250 euro schadevergoeding betalen aan de docent. Dat bepaalde de rechter in Assen vandaag.

De vrouw betichtte de man van kindermisbruik in het bijzijn van schoolgaande kinderen.

Beschuldiging pedofilie
De moeder belde in maart met de school en vertelde dat ze niet gecharmeerd was van de docent. Ze vertelde dat de man vijf jaar in de cel had gezeten voor een poging tot doodslag en dat hij vroeger aan jongetjes zou hebben gezeten. Het woord pedofilie viel ook tijdens dit gesprek. Een medewerker heeft vervolgens de directie ingelicht om een en ander nader uit te zoeken.

Ook vertelde de moeder het verhaal aan een collega van de man, dit gebeurde in het bijzijn van scholieren. De leraar werkt inmiddels niet meer op de school in Coevorden, zijn contract werd niet verlengd.

Smaad
De man deed aangifte tegen de vrouw wegens smaad en belediging. Hij eiste 700 euro schadevergoeding vanwege het verliezen van zijn baan. Ook wilde hij nog eens 400 euro zien voor de geleden immateriële schade.

De officier van justitie verweet de verdachte dat ze de beschuldigingen had geuit in een vol klaslokaal. Hij eiste daarom een geldboete van 600 euro. Het verliezen van een baan kan ook aan andere zaken liggen, dus die schadepost wees hij af.

'Onhandig'
Het oordeel van de rechter was milder. Hij bestempelde de actie van de vrouw als ‘onhandig’ en onderschreef de emotie waarmee haar handelen gepaard ging. Hij verklaarde de vrouw schuldig zonder een straf op te leggen. Wel wees hij een schadevergoeding toe van 250 euro.
Meer over dit onderwerp:
Coevorden Dalen rechtbank misbruik zwartmaken smaad
Deel dit artikel: