Welke jonge Nederlander wint het WK Dammen?

DAMMEN - Een Drent die wereldkampioen dammen wordt. Die kans komt wel heel dichtbij. Vandaag begint in Groningen het wereldkampioenschap dammen.

De strijd gaat tussen twee Nederlanders: Roel Boomstra (23) uit Emmen en Jan Groenendijk (18) uit Wageningen. En dat is uitzonderlijk.

Voor het eerst in 32 jaar
De laatste Nederlander die wereldkampioen dammen werd, was de Fries Harm Wiersema. Nu staan er twee Nederlanders tegen elkaar in de finale. "Dat is heel bijzonder", vertelt Roel Boomstra. "Het is voor het laatst in 1984 dat een Nederlander kampioen werd. Alleen dat maakt het al bijzonder.

Zware voorbereiding
Een WK dammen is niet zo maar wat. Boomstra weet dat als geen ander. Hij heeft zijn school een half jaar geleden tijdelijk stop gezet om zich volledig te kunnen richten op de damsport. "Ik heb een goede voorbereiding gehad. Ik heb een team van mensen om me heen. Met die mensen heb ik me voorbereid en ik ben blij als het echt begint."

Dammen is hip
Dammen heeft een wat stoffig imago, maar dat is volgens Boomstra onterecht. "Ja, op de een of andere manier is dat eraan komen te kleven. Ik weet niet precies, dat is allemaal ver voordat ik geboren was." Hiphop platenlabel Topnotch maakte een filmpje om te laten zien dat dammen niet stoffig is. "Nu komt er een nieuwe generatie aan met dammers die allemaal jong zijn, allemaal goed. Het is geen toeval dat nu twee jonge jongens om de wereldtitel spelen."

Damclub Hijken
Roel Boomstra komt al jaren uit voor damclub Hijken DTC en hij is niet de enige topdammer die daar gedamd heeft. Ook wereldkampioen Jannes van der Wal heeft bij de club gedamd. "De voorzitter van onze club is hartstikke enthousiast en die runt de hele club eigenlijk." Volgens Boomstra zorgt de enthousiaste voorzitter voor het succes van de club.

De komende dagen gaan de twee dammers met elkaar de strijd aan in Groningen. Uiterlijk 18 december moet bekend zijn wie van de twee de wereldtitel grijpt.
Deel dit artikel: