Slachtafvalverwerker Noblesse wil proef met biofilter uitbreiden

WIJSTER - Slachtafvalverwerker Noblesse in Wijster wil doorgaan met de proef met een biofilter. Dat zegt directeur Gradus Meijering. Het bedrijf heeft vandaag de verlenging van de proef aangevraagd bij de gemeente Midden-Drenthe.
Hiermee moet de stankoverlast, die omwonenden uit Drijber en Wijster ervaren, een halt toegeroepen worden. De proef loopt sinds april.


Proef uitbreiden
Ook wil de afvalverwerker, die slachtafval van kippen omzet in meel voor de diervoederindustrie, de proef met de biofilter uitbreiden. Noblesse heeft namelijk twee verwerkingslijnen, de bloedlijn en de verenlijn, zegt Meijering. "De proef liep tot nu toe alleen met de verenlijn. We willen nu kijken of de bloedlijn ook via dat filter kan."

Een biofilter is een grote bak met bacteriën, die de geuren af moeten breken. "We hebben gemerkt dat de proef een stap voorwaarts is", aldus de directeur. Ook de gemeente Midden-Drenthe gaf eerder aan positief te zijn over de proef. Daarom werd deze in augustus verlengd.

'Niet meer kilometers ver verspreid'
Volgens de directeur zou de geur die de omwonenden ervaren, teruggebracht worden met 90 tot 95 procent als naast de verenlijn, ook de bloedlijn via de biofilter uitgestoten zou worden. "Nu gaat de bloedlijn nog uit de veertig meter hoge schoorsteen en wordt het kilometers verspreid. Straks zal het beperkt worden tot tientallen meters en daar zijn geen directe omwonenden", besluit Meijering.

Een woordvoerder van Midden-Drenthe laat weten dat nog niet bekend is wanneer de gemeente beslist of de proef verlengd en uitgebreid mag worden.