'Wetgeving nodig om houtrookoverlast aan te pakken'

Sinds ze in haar huidige woning trok en buren met een houtkachel heeft, heeft Dolly Schop uit de gemeente Westerveld gezondheidsklachten. Gesprekken en bemiddeling door woningcorporatie Actium en de gemeente Westerveld haalden niets uit.
Schop klaagt over hoofdpijn, keelklachten, hoestbuien, prikkende ogen en stress. "En voor die tijd had ik het niet. Ik heb met de buren gesproken, maar ze beweren dat ze het goed doen."

Schoon hout

De buren zeggen wel degelijk rekening te houden met hun buurvrouw. Ze hebben de kachelpijp verlengd en er een rookverdeler opgezet. Bovendien stoken ze schoon en goed gedroogd hout. De buurvrouw maakt er in hun ogen haar levenswerk van om de houtkachel weg te krijgen, terwijl zij die kachel gezellig vinden en ook een goedkope verwarmingsbron.

De gemeente Westerveld staat na een aantal gesprekken met beide partijen machteloos. "En we kunnen weinig meer doen dan een gesprek organiseren", zegt wethouder Homme Geertsma.

Wetgeving ontbreekt

"Als er sprake is van gezondheidsklachten, dan is dat voor ons moeilijk aan te tonen. Er zijn geen regels, anders dan fatsoensnormen", stelt Geertsma. "Gelukkig lost dat veel op. Maar er is geen wettelijk kader waarmee we iets kunnen afdwingen."

Toxicoloog Frans Greven van GGD Groningen is specialist als het gaat om houtrook. "Gezonde rook bestaat niet", zegt Greven. "Maar hoe erg de gezondheidsschade precies is, is moeilijk vast te stellen."

Greven haalt een onderzoek van Motivaction aan waaruit blijkt dat 10 procent van de mensen met een houtkachel overlast veroorzaken bij de buren. Slechts een klein deel daarvan is bereid maatregelen te nemen om die overlast te beperken.

Hoop

Wethouder Geertsma wacht op goede wetgeving. Greven beaamt dat het zonder wetgeving erg moeilijk wordt om te handhaven. "We hopen dat het beleid bijgesteld wordt en dat mensen er geen last meer van hebben."

Dolly Schop hoopt in elk geval dat de houtkachel bij de buren verdwijnt. "Ik vind het oneerlijk, dat zij zo kunnen stoken."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.