Oud-agent hoeft niet de cel in voor misbruiken kleindochter

Geen celstraf voor misbruik van kleindochter (Rechten: Archief RTV Drenthe)
Geen celstraf voor misbruik van kleindochter (Rechten: Archief RTV Drenthe)
ASSEN - Een 65-jarige man uit Roden is voor het misbruiken van zijn kleindochter veroordeeld tot tweehonderd uur taakstraf en acht maanden voorwaardelijke celstraf. Dat betekent dat hij niet de gevangenis in hoeft, zoals het Openbaar Ministerie had geëist.
Het OM eiste twee weken geleden
, waarvan vier maanden voorwaardelijk tegen de man, die veertig jaar politieagent is geweest. De rechtbank heeft hem lager gestraft vanwege ‘de ouderdom van de feiten’; het misbruik vond plaats in de eerste maanden van 2014. Ook vindt de rechtbank het positief dat de man na zijn aanhouding in 2014 zelf met een behandeling is gestart.

Schadevergoeding

De rechtbank heeft bepaald dat hij verder moet gaan met die behandeling tijdens zijn proeftijd van drie jaar. Ook moet hij zijn kleindochter, inmiddels 8 jaar oud, 1250 euro schadevergoeding betalen. Het meisje heeft psychische problemen aan het seksueel misbruik overgehouden.
De zaak kwam aan het rollen toen het destijds 6-jarige meisje erover vertelde aan haar moeder. Zij deed aangifte. Tijdens een verhoor bij de zedenpolitie vertelde het kind dat het haar zo’n tien keer was overkomen. Ook had haar opa haar foto’s van zijn geslachtsdeel laten zien.

Politieman

Opmerkelijk aan de zaak was dat de man veertig jaar bij de politie heeft gezeten, onder meer in Assen en Roden. Hij is meerdere keren overgeplaatst vanwege incidenten met vrouwelijke collega’s. Dat heeft uiteindelijk een paar jaar geleden ook tot zijn pensioen geleid.
Het misbruik van zijn kleindochter begon volgens hem op haar initiatief. Wel zei hij dat hij zich volledig verantwoordelijk voelde.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl