Hoe werkt het in de EU? Drentse politici in de leer in Brussel

BRUSSEL - Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten van Drenthe en Friesland zijn vandaag en morgen te gast bij de Europese Unie in Brussel.
Bij de EU wordt veel bedacht en besloten waar het Noorden mee te maken heeft, zoals het landbouwbeleid. De Drentse politici worden hierover in Brussel bijgeschoold.

Fractievoorzitter van VVD Drenthe Willemien Meeuwissen: "Het is goed om te zien hoe de zaken hier lopen, hoe het werkt, wat er nu actueel is en waar je eventueel invloed op kunt uitoefenen."

Paralellen
"Het werk in de EU staat soms ver af van het statenwerk in Drenthe." Zo vervolgt Meeuwissen. "Maar je kunt wel paralellen trekken. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzame energie, waar doen we het voor? Natuurlijk de klimaatdoelstellingen, maar het gaat ook om banen en leveringszekerheid van energie. Het is belangrijk om dat met elkaar te koppelen."

Contacten
Ook Drents gedeputeerde Tjisse Stelpstra ziet het nut in van de bijscholing in Brussel. "Contact maken is hier ontzettend belangrijk, zo kun je een stap verder zetten bij plannen." En dat contact maken is volgens hem niet zo heel ingewikkeld. "Het is hier natuurlijk wat groter en je hebt te maken met heel veel talen. Maar als je hier een beetje de weg weet, kom je een heel eind."

Ook morgen worden de Drentse politici nog bijgepraat in Brussel.