Ziekenhuis Hoogeveen dreigt intensive care kwijt te raken

HOOGEVEEN/EMMEN/STADSKANAAL - Ziekenhuis Bethesda dreigt toch de intensive care kwijt te raken. Uit een interne memo van de Treant Zorggroep blijkt dat de zorgorganisatie de complexe zorg wil verplaatsen naar Emmen.
Ook het Refajaziekenhuis in Stadskanaal lijkt de intensive care-afdeling kwijt te raken.

In het advies geeft Treant aan dat onder meer de poliklinische zorg zo dicht mogelijk bij de patiënt moet blijven, maar dat het wel nodig is om zorg te concentreren. "Voor met name de complexe en de acute zorg zal gelden dat de patiënt hiervoor zal moeten reizen", zo staat vermeld in de memo.

Complex
Treant schrijft in het advies dat IC-zorg complex is en dat het nodig is om die zorg in Emmen te concentreren om zo de kwaliteit te behouden. Hoogeveen en Stadskanaal houden wel afdelingen om IC-patiënten met spoed op te kunnen vangen, maar zij moeten zo snel mogelijk naar het Scheperziekenhuis in Emmen worden gebracht.

Er wordt al langer gesproken over het mogelijk verdwijnen van de intensive care in Hoogeveen. Begin vorig jaar liet oud-bestuursvoorzitter Erik Jansson nog weten dat de IC-zorg bij Bethesda overeind zou blijven. Maar zijn opvolger Marcel Kuin verklaarde afgelopen voorjaar nog dat Hoogeveen en Stadskanaal te weinig patiënten hebben voor goede IC-zorg.

Dagklinieken
Verder heeft Treant plannen voor eventuele dagklinieken in Beilen, Coevorden en Veendam voor specifieke behandelingen.

Reactie Treant
Een woordvoerder van Treant wil niet inhoudelijk reageren. Volgens hem is het een eerste voorstel en een intern discussiestuk dat nog met management en staf besproken moet worden. De besluitvorming zal volgens de woordvoerder begin volgend jaar zijn.