Vernieuwd mestbeleid is een flinke stap dichterbij

Boeren zitten al lange tijd in onzekerheid over de hoeveelheid koeien die ze straks nog mogen houden (Rechten: pixabay.com)
Boeren zitten al lange tijd in onzekerheid over de hoeveelheid koeien die ze straks nog mogen houden (Rechten: pixabay.com)
ASSEN - De Tweede Kamer stemt in met de invoering van het fosfaatrechtenstelsel in 2018.
Door het stelsel komen er per melkveehouder regels voor de hoeveelheid fosfaat die ze mogen produceren.
Boeren die voldoende weiland hebben om hun mest op uit te rijden, kunnen in principe hetzelfde aantal koeien behouden. Het gaat dan om de zogeheten grondgebonden melkveebedrijven.
Bij boeren die hun eigen mest niet kunnen verwerken, moet het aantal koeien omlaag. Bij het bepalen van het aantal koeien dat de melkveehouders mogen houden, wordt gekeken naar de hoeveelheid dieren die ze op 2 juli 2015 hadden.

Hard hoofd

Nu de Kamer heeft ingestemd met de invoering van fosfaatrechten, lijkt er schot in de zaak te zitten. Maar melkveehouder Eline Vedder uit Ruinerwold houdt een slag om de arm. "Op zich ben ik er blij mee dat ze ermee instemmen. Maar ik heb er toch een beetje een hard hoofd in", zegt ze.
Vedder vervolgt: "Als Brussel ons land geen derogatie geeft, komt het fosfaatstelsel er alsnog niet. Dan zijn we weer terug bij af. Dat is wel zo'n beetje het worst-case-scenario." Derogatie is een uitzonderingsregel, waardoor Nederland momenteel meer koeienmest mag produceren, dan eigenlijk is toegestaan. Boeren zijn bang dat die regeling verdwijnt.

Principeakkoord

Intussen is ook een principeakkoord om de fosfaatuitstoot al vóór invoering van het fosfaatrechtenstel in 2018 te verminderen. De eerste onderdelen van het plan moeten op 1 januari in werking treden.
Naar schatting moeten zo'n 175.000 koeien verdwijnen. In totaal wordt er vijftig miljoen euro uitgetrokken voor een pakket aan maatregelen, om de fosfaatuitstoot te verminderen.
Lees meer: Kabinet en melkveesector steken 50 miljoen euro in verkleinen melkveestapel
Onzekerheid

Melkveehouders hadden de hoop dat het fosfaatrechtenstel komend jaar al zou worden ingevoerd. Ze zitten lange tijd in onzekerheid.
Door de afschaffing van het melkquotum zijn veel van hen gaan uitbreiden, met uiteindelijk het fosfaatoverschot tot gevolg. Fosfaat zit in koeienmest. Zo lang er geen definitief besluit is, weten de boeren niet waar ze aan toe zijn.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.