De billen van Herman Brood in nieuw boek over Cuby

GROLLOO - Somebody will know someday, heet het nieuwe boek over Cuby and the Blizzards. Morgen wordt het officieel gepresenteerd bij een bluessymposium in Borger.
Schrijver van het boek, Koert Broersma interviewde 25 belangrijke mensen uit de omgeving van zanger Harry Muskee en kon vandaag de eerste exemplaren ophalen bij drukkerij Van Gorcum.

Nederbeat

"Als 12-jarige interesseerde ik me al in de Nederbeatgroepen uit die tijd. Cuby and the Blizzards sprong er gewoon uit," vertelt Broersma. Hij bleef de muziek van C+B volgen en werd vrijwilliger van het C+B museum nadat Harry Muskee overlijdt.
Broersma: "Ik werd redacteur van de website van het museum, waardoor ik veel mensen mocht interviewen." Waaronder Douwina Oosterhof, de vrouw van Muskee. "Douwina heeft zich altijd afzijdig gehouden en trad nooit in de publiciteit. Maar ik mocht wel met haar praten voor mijn boek. Daar ben ik heel blij mee."

Nukkig

Zo vertelt Oosterhof dat haar Harry niet altijd even makkelijk was. "Nukkig zelfs," zegt de schrijver. "Dan was een piano niet goed gestemd of had hij weer hoofdpijn. En dan ging het concert gewoon niet door. Het kwam voort uit perfectionisme en onzekerheid, maar daar maakte Muskee geen vrienden mee."
Ook is veel niet eerder vertoond materiaal te vinden in het boek, waaronder een foto van Herman Brood 'in luchtige kleding', terwijl hij piano speelt. "Veel mensen weten niet eens dat Herman Brood twee jaar lang een bandlid was van C+B!" Zegt Broersma enthousiast. Gitarist Eelco Gelling maakte de foto, die de schrijver ook interviewde voor het boek.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.