Verwarde personen voorlopig niet in boerderij Emmen

EMMEN - De gemeente Emmen vangt voorlopig geen verwarde mensen op in een boerderij die in het bezit is van de gemeente. Zo'n dertig omwonenden hebben bezwaar aangetekend bij de rechter.
Vanavond was er in de Delftlanden een informatiebijeenkomst over de opvang. Locoburgemeester Bouke Arends gaf daar aan eerst de uitspraak van de rechter af te wachten voordat er mensen geplaatst worden.

Boerderij
Het plan is om op korte termijn vier verwarde mensen op te vangen in een boerderij aan de Nieuw-Amsterdamsestraat. De boerderij staat in de buurt van de wijken de Delftlanden, Bargeres, de Rietlanden en het bedrijvenpark Waanderveld. Maar verschillende inwoners hebben angst voor wat komen gaat.

Locoburgemeester Arends en wethouder Jan Bos probeerden deze angst en onrust vanavond weg te nemen. Zo zijn inwoners onder andere bang voor overlast van de verwarde personen, waardedaling van hun huizen en dat naar school fietsende kinderen mogelijk in aanraking komen met de mensen.

Onrust
"Ik snap dat er zorgen zijn", begon locoburgemeester Bouke Arends. "Ik ga hier ook niet mantra's bezweren dat die zorgen niet nodig zijn." Arends en Bos gaven geduldig antwoord, maar de zorgen van de inwoners namen ze er niet mee weg. 

Toezeggingen deden ze wel. Zo komt er een zogenoemd 'poc', dat staat voor plaatselijk overleg comité, zodat de gemeente en omwonenden met elkaar in gesprek blijven. De op te vangen personen moeten huurcontracten ondertekenen waarin strenge gedragsregels staan en ook komt er een huismeester in het pand die de bewoners in de gaten moet houden. Omwonenden kunnen de huismeester bereiken wanneer zij overlast ervaren. 

Verslaafden
Een van de aanwezigen op de informatieavond maakt zich grote zorgen over het type personen dat in de boerderij wordt opgevangen. "Hier worden mensen met verschillende problematieken geplaatst, maar iemand met een drugsverslaving reageert heel anders dan iemand met een alcoholverslaving. Dat botst toch met elkaar?" vraagt ze zich hardop af. 

Wethouder Bos antwoordde dat er strenge selectie aan de poort is. "Er wordt goed gekeken naar wie wij hier plaatsen. Ook komt er een netwerk van hulpverleners rondom deze mensen om ze te helpen." 

Opdracht
Inwoners vinden ook dat de gemeente de plannen nog lang niet concreet genoeg heeft uitgewerkt. Als opdracht aan Bos en Arends gaven ze dan ook mee om de plannen beter te bekijken en de uitkomsten ervan eerlijk en duidelijk naar buiten toe te communiceren. 

Arends nam dit advies aan en gaf ook aan dat deze informatieavond helpt bij het concreter maken van de opvangplannen. Als laatste benadrukte hij dat de gemeente er samen in overleg met de inwoners uit wil komen.

Voorlopig worden er dus nog geen verwarde personen opgevangen, totdat de rechter uitspraak heeft gedaan en de bezwaren heeft bekeken. Hoe lang dit duurt is bij de gemeente nog niet bekend.