'Zorg in Bethesda Hoogeveen wordt niet afgebouwd, maar verdeeld'

HOOGEVEEN - De zorg in Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen wordt niet uitgekleed. De zorg wordt verplaatst. Dat zegt Marcel Kuin van Treant Zorggroep, de eigenaar van het ziekenhuis in Hoogeveen en de ziekenhuizen in Emmen en Stadskanaal.
Kuin verwacht dat er de komende tijd meer verschuivingen tussen de ziekenhuizen zullen zijn.

Deze week werd bekend dat de spoedeisende hulp bij het ziekenhuis in de daluren wordt teruggebracht. Ook dreigt de intensive care te verdwijnen. Ook de afdeling oogheelkunde wordt gesloten. "Dat vinden we heel vervelend. We zijn al heel lang op zoek naar vaste bezetting van oogartsen. Dat is een landelijk probleem." Volgens Kuin worden te weinig oogartsen opgeleid. Patiënten kunnen nog wel in Stadskanaal terecht.

Waarom concentratie van zorg?
Frits Kappers, die zich al jaren inzet voor behoud van een volwaardig ziekenhuis in Hoogeveen, vreest dat de zorg steeds verder afgebouwd wordt. "Het beeld is wat vertekend", zegt Kuin. Volgens hem is concentratie van vakgebieden juist nodig om specifieke zorg te behouden voor de regio. "Ingrepen die niet vaak voorkomen, moeten wel regelmatig gedaan worden om ze te mogen blijven doen", legt Kuin uit. De spoedeisende hulp blijft volgens hem ook gewoon aanwezig in Hoogeveen.

Volgens Kuin verdwijnt er niet alleen zorg uit Hoogeveen, maar krijgt Ziekenhuis Bethesda er andere zorg voor terug."Er zijn voorstellen om bijvoorbeeld orthopedische ingrepen juist naar Hoogeveen te halen. Daarnaast wordt de operatiekamer vernieuwd, zijn alle poliklinieken open en openden we vorig jaar de mammapolikliniek in Hoogeveen."

Meer verschuivingen
De komende tijd wordt nagedacht over meer verschuivingen in de zorg tussen de ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal. Over die plannen wil Kuin nu nog niets zeggen. "We moeten het eerst op een rijtje zetten. In januari komen we met definitieve voorstellen naar buiten."
Deel dit artikel: