Slachtafvalverwerker Noblesse mag proef met biofilter uitbreiden

WIJSTER - De gemeente Midden-Drenthe heeft slachtafvalverwerker Noblesse toestemming gegeven om de proef met de biofilter nog vier maanden door te zetten. Daarnaast mag het bedrijf de proef ook uitbreiden.
Hiermee moet de stankoverlast, die omwonenden uit Drijber en Wijster ervaren, een halt toegeroepen worden. De proef loopt sinds april. Een biofilter is een grote bak met bacteriën, die de geuren af moeten breken.

Lees ook: Slachtafvalverwerker Noblesse wil proef met biofilter uitbreiden

´Geuroverlast wordt verminderd´
Gradus Meijering, directeur van Noblesse gaf begin deze week aan dat het bedrijf naast de verenlijn ook de bloedlijn via het biofilter wilde laten lopen. Volgens hem zou de geuroverlast naar de omwonenden toe op deze manier met 90 tot 95% gereduceerd kunnen worden. "Nu gaat de bloedlijn nog uit de veertig meter hoge schoorsteen en wordt het kilometers verspreid. Straks zal het beperkt worden tot tientallen meters en daar zijn geen directe omwonenden."

Gemeente positief
De gemeente Midden-Drenthe is positief over de proef en vindt het niet wenselijk om terug te gaan naar de oorspronkelijke situatie, waarbij de afgas via de veertig meter hoge schoorsteen wordt geleid. Ook de gemeente verwacht dat de geuroverlast met de verlenging en uitbreiding van de proef teruggebracht wordt.

Stichting Veilig ETP, die de belangen van de omwonenden behartigt, is niet te spreken over de proef en riep eerder burgemeester Ton Baas op via een brief om de proef te stoppen. De stichting zegt dat de proef geen resultaat heeft en dat de stankoverlast niet is afgenomen.

Lees ook: 'Stop proef tegen stankoverlast bij slachtafvalverwerker Noblesse'
Deel dit artikel: