Dammers houden van bananen: hap, slik en weg

DAMMEN - Een bijzondere rol voor dammer Wouter Sipma uit Hijken. Hij is tijdens de tweekamp om de wereldtitel dammen tussen Roel Boomstra en Jan Groenendijk secondant van Boomstra.
De twee teamgenoten van Hijken DTC studeren allebei Natuurkunde en zijn ook nog eens goede vrienden. "Ik vind het een eer als iemand je vraagt je bij te staan tijdens zijn belangrijkste wedstrijd", zegt Sipma die zelf achtste werd tijdens het laatste WK in Emmen.

Hij moet goed in z'n vel zitten
Hij staat z'n vriend samen met bondscoach Rob Clerc twee weken lang met raad en daad bij. "Ik mag tijdens de partij natuurlijk geen tips geven. Maar het is natuurlijk ook belangrijk dat Roel ook goed in z'n vel zit buiten de partijen. Ook ben ik spreekbuis van Roel richting de organisatie. Gisteren waren bijvoorbeeld de bananen bijna op, terwijl Roel en z'n tegenstander Jan Groenendijk wel drie bananen per partij eten. Dus dan is het even zorgen dat dat weer in orde komt."

Bananen
Nederlandse dammers eten sowieso graag bananen tijdens een wedstrijd. Ook tijdens jeugd EK's worden bananen rondgedeeld. "Roel vindt dat ook gewoon prettig. Tijdens het dammen is hij met dammen bezig en als hij dan moet eten dan moet hij daar weer over nadenken. En als hij een broodje moet wegwerken, dan duurt dat een uur. En zo'n banaan heb je in twee happen op", verklaart Sipma.

Opnieuw remise
De zesde partij tussen Boomstra en Groenendijk in Wageningen eindigde vandaag overigens voor de vierde keer in remise. Na twee winstpartijen leidit Boomstra nu met 8-4 in de strijd om de wereldtitel.
Deel dit artikel: