Ben Feringa neemt Nobelprijs in ontvangst

STOCKHOLM - Onder toeziend oog van zijn zichtbaar geëmotioneerde dochters heeft Ben Feringa in Stockholm zojuist de Nobelprijs voor Scheikunde gekregen.
Nadat koning Carl Gustaf het diploma en de medaille overhandigde aan de bescheiden lachende wetenschapper, maakte Feringa trots enkele buigingen naar de organisatie, de zaal en zijn collega-wetenschappers.
De inwoner van Paterswolde is de 21ste Nederlander die de Nobelprijs wint.

Baanbrekend onderzoek

Voorafgaand aan de overhandiging van de prijs werd uitgelegd dat hij de prijs krijgt voor zijn baanbrekende wetenschappelijke onderzoek.

Motortje

Eind jaren negentig slaagde hij er voor het eerst in om synthetische moleculaire motoren te ontwikkelen. Zo'n motor is een machientje ter grootte van een molecuul. In 2011 slaagde hij er als eerste ter wereld in om zo'n motortje te maken dat onder invloed van licht blijft draaien. Wereldwijd beschouwen zijn vakgenoten dit als een van de hoogtepunten van de moderne scheikunde.
Lees meer: Nobelprijswinnaar Feringa is klaar voor de uitreiking Feringa kreeg de prijs tegelijkertijd met zijn collega-wetenschappers Jean-Pierre Sauvage uit Frankrijk en de Brit James-Frazer Stoddard.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.