Nietsvermoedende kerkgangers verrast met koninklijke onderscheiding

ROLDE/BERGHUIZEN - Voor twee inwoners van onze provincie verliep de zondagsdienst in de kerk iets anders dan verwacht: ze zijn koninklijk onderscheiden.

Jacques Bolhuis

De 65-jarige Jacques Bolhuis uit Rolde kreeg aan het einde van de kerkdienst in de Jacobuskerk in zijn woonplaats een lintje uitgereikt van burgemeester Eric van Oosterhout.

Bolhuis was tot 2010 directeur van basisschool De Kloostertuin in Assen. Daarnaast deed hij zo'n veertig jaar lang vrijwilligerswerk. Vooral voor de kerk, zo is hij sinds 1976 de hoofdorganist binnen de Jacobuskerkgemeente. Hij was onder meer ook lid van de concertcommissie, leider van de cantorij, hoofdredacteur van het plaatselijke kerkblad en preekvoorziener.Bovendien is Bolhuis sinds 2009 leider van de Drentstalige cantorij Met an doen en is hij lid van de Warkgroep Drentstaolige Kerkdiensten van het Huus van de Taol. Maandelijks werkt deze werkgroep aan de vertaling van kerkelijke liederen in het Drents.

Berend Dekker

In Berghuizen reikte burgemeester Roger de Groot een koninklijke onderscheiding uit aan de 86-jarige Berend Dekker. Dat gebeurde in de gereformeerde kerk in het dorp.

De inwoner van De Wijk was maar liefst zeventig jaar lang hoofdorganist van de gereformeerde kerk Ruinerwold-Koekange. Daarnaast was hij organist voor de protestantse gemeente Koekange en dirigent bij het Christelijk gemengd koor Excelsior.