Mag Westerbork meer evenementen met muziek organiseren?

WESTERBORK - Mogen er in Westerbork meer evenementen met geluid georganiseerd worden? Daar buigt de gemeenteraad van Midden-Drenthe zich vanavond over.
Het college van B en W moest nieuwe regels opstellen voor evenementen in Westerbork, nadat het huidige bestemmingsplan in 2014 door de Raad van State van tafel werd geveegd. Een eigenaar van een aantal panden aan het Van Weezelplein in het dorp spande de procedure aan, omdat hij last had van parkeer- en geluidsoverlast. De man werd in het gelijk gesteld.
Lees meer: Strengere regels voor evenementen in Westerbork
Voorstel
In het voorstel van het gemeentebestuur mogen er in Westerbork het volgende aantal evenementen georganiseerd worden:
- 12 evenementen met geluid
- 25 evenementen zonder geluid

'Funest voor Westerbork'

Vooral de 25 evenementen zonder geluid, staat de Börkers niet aan. "Daar mag geen enkel geluid bij, dat is funest voor Westerbork", zegt Geert Woldman, voorzitter van Stichting Zomeractiviteiten Westerbork. Volgens Woldman hebben de nieuwe regels gevolgen voor twee derde van de evenementen die in het dorp georganiseerd worden.
Stichting Zomeractiviteiten Westerbork en Stichting Levendig Westerbork konden twee weken geleden rekenen op steun van alle raadspartijen. "Evenementen zijn belangrijk voor Westerbork", en "We moeten een beetje rebels zijn", waren enkele geluiden vanuit de raadszaal. Beide stichtingen gingen daarom afgelopen dagen met raadspartijen in gesprek om te kijken wat er mogelijk is binnen de 25 evenementen zonder geluid.
Lees meer: Westerbork op de barricades: 'Geluidsbeleid is rampzalig voor dorp'
Positief
"We hebben ons standpunt duidelijk gemaakt", aldus Woldman. "Ik kijk er positief tegenaan. Vanavond zal blijken, dat hoop ik, dat de raad akkoord gaat met de grens van 60dB, daar zijn wij ook mee akkoord. Dat betekent dat wij bij die 25 evenementen muziek mogen maken. En hoe dat ingevuld gaat worden, ligt bij de organisatoren van de evenementen. Dat hoeft en gaat niet hard. Dat is gewoon terrasmuziek, akoestische muziek. We gaan precies uitzoeken hoe we dat gaan doen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.