Roel Boomstra wereldkampioen dammen

DAMMEN - De 23-jarige Roel Boomstra uit Emmen is vanmiddag wereldkampioen dammen geworden.
Boomstra won de tiende partij in de tweekamp van Jan Groenendijk, omdat de 18-jarige landgenoot opgaf.

Blunder

Boomstra moest in Scheveningen minstens remise behalen om wereldkampioen te worden, maar Groenendijk beging een blunder. Hij kwam in tijdnood, gaf een steen weg en moest opgeven. "Ik schaam me, het was een stomme fout", zei een verdrietige Groenendijk na afloop. "Ik weet zeker dat ik vandaag toch niet had gewonnen, maar dit is gewoon heel jammer."
De negen eerder gespeelde partijen in de tweekamp eindigden zes keer in remise en drie keer ging Boomstra er met de winst vandoor. Groenendijk kan hem in de resterende twee partijen niet meer achterhalen. De Emmenaar volgt Alexander Georgiev uit Rusland op als wereldkampioen dammen.

Professioneel dammer

Boomstra (23), die in Groningen natuurkunde studeert, is al vijf jaar professioneel dammer met heel wat titels op zijn erelijst. Zo werd de speler van damvereniging Hijken DTC in 2012 en 2015 Nederlands kampioen dammen. In 2014 werd hij tot Europees kampioen gekroond. Daarnaast werd hij derde op het WK van 2013 en 2015, net na debutant Groenendijk.

Uniek

De pas achttienjarige Groenendijk en Boomstra hebben met dit WK geschiedenis geschreven. Het is voor het eerst in ruim dertig jaar dat de titel naar een Nederlander gaat. In 1984 won Harm Wiersma voor het laatst.

Buitenkans

De tweekamp zou eigenlijk tussen Groenendijk en de Russische grootmeester Georgiev gaan, die vorig jaar november in Emmen wereldkampioen werd. Om onduidelijke reden zag de dammer er echter van af om zijn titel te prolongeren, iets wat tot hevige verontwaardiging leidde in de damwereld. Boomstra, de nummer drie van dat WK, mocht in zijn plaats met de Wageninger, de nummer twee, om de wereldtitel strijden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.